Držimo ga na krevetu, nekada i na jastuku, a prljaviji je od WC šolje

Spada u predmete sa kojim i odrasli i deca svakodnevno dolaze u kontakt

  • 2
Daljinski upravljač Foto: pixabay.com

To je predmet o kojem većina nas ni ne razmišlja - koristimo ga spontano, automatski, a isto tako ga mahinalno i odložimo na prvo mesto koje ugledamo. Nova studija će možda promeniti pristup koji imamo prema daljinskim upravljačima.

Studija koju je naručio „ScS“ (Sofa-Carpet-Specialist) je pokazala je da je daljinski upravljač verovatno i do 20 puta prljaviji od WC šolje!

U istraživanju su razni predmeti u domaćinstvu testirani na prisustvo bakterija, buđi i plesni.

Među ispitivanim predmetima našli su se i TV daljinac, poklopac za smeće, tepisi i WC šolja. Analiza je potvrdila da je daljinski upravljač ubedljivo najprljaviji od svih kućnih predmeta. Broj kolonija bakterija, buđi i plesni dostigao je cifru od 290 po kvadratnom centimetru.

Poređenja radi, WC šolja je bila dom prosečno 12,4 kolonija po kvadratnom centimetru, i sadržala je samo „laganije“ oblike plesni.

- Rezultati našeg istraživanja su šokantni, posebno kada su u pitanju TV daljinci i njihova osobina da „ugoste“ ekstremne količine bakterija, buđi i plesni - kaže Dejl Gilespi, šef nabavke „ScS“.

Daljinski upravljač,  gleda tv televizor, televiziju, televizija, gledanje televizije, Foto-ilustracija: pixabay.com

- Daljinski upravljač televizora često se zanemaruje prilikom čišćenja, ali sada je dokazano da je jedan od najprljavijih predmeta u kući. Šokantno je videti koliko su daljinski upravljači zaista prljavi, pogotovo ako se uzme u obzir da je ovo predmet sa kojim većina ljudi i dece svakodnevno dolazi u kontakt. Od sada, svako bi trebalo da se potrudi da se i ovaj predmet redovno čisti - jasan je Gilespi.

Studija je sprovedena nakon što su istraživači otkrili da ručni satovi mogu biti i do osam puta prljaviji od WC šolje.

(G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    19. februar 2020 | 10:12

    Ko Televizor drži u spavaćoj sobi kod toga u krevetu ništa se ne događa.

  • Ja sam psiho 👻

    19. februar 2020 | 00:13

    Moj je vezan za nogaru od stočića.Tako da ga nađem u sekundi.😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA