Mnogi izbegavaju ovu jutarnju naviku za koju naučnici kažu da dva puta brže sagoreva višak kilograma

Koliko smo puta do sada pročitali oprečna mišljenja o tome da li je doručak zaista najvažniji obrok u toku dana?

  • 4
debljina, stomak

Foto: Pixabay.com

Ispostavilo se da je doručak zaista najvažniji obrok tokom dana, ne samo zato što nam daje energije za ceo dan, već i što ima delotvorna dejstva na gubitak kilograma.

Najnovija studija otkrila je da obilan i jak doručak može da nam pomogne u bržem gubitku kilograma, a može i da spreči gojaznost i visok nivo šećera u krvi.

Istraživači sa univerziteta u Nemačkoj kažu da je doručak u direktoj vezi sa načinom na koji naš metabolizam funkcioniše.

Uz doručak vaš metabolizam radi mnogo efikasnije nego uz večeru, što znači da ćete sagorevati više kalorija tokom dana.

Kriška hleba za doručak biće zdravija za vaš organizam od identične kriške koju biste konzumirali uveče.

Autorka studija Džulijana Ričter kaže da obrok koji jedem za doručak, stvara dvostruko veću termogenezu uzrokovanu dijetom nego isti taj obrok konzumiran za večeru.

U studiji je učestvovalo 16 muškaraca koji su tri dana jeli lagan doručak i kaloričnu večeru, a u drugoj rundi su obroke samo zamenili.

doručak

Foto: Pixabay.com

Ustanovili su da jači kalorijski unos tokom jutra ubrzava metabolizam tokom dana od kaloričnog i manje kaloričnog obroka koji unosimo tokom večeri.

Unos hrane izaziva skok šećera u krvi i insulina koji je znatno manji tokom jela koje konzumiramo tokom jutra nego tokom večeri.

 

Studija je objavljena u časopisu "Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism", a ustanovila je i da doručak s malo kalorija povećava apetit, naročito za slatkišima.

dijeta, bolnička dijeta, mršavljenje

Foto-ilustracija.pixabay

- Savetujemo gojaznima, ali i zdravim ljudima da konzumiraju jak i kaloričan doručak jer će na taj način brže sagoreti višak kilograma - rekli su naučnici.

Nedavna studija je došla do podatka da jak doručak može da spreči pojavu dijabetesa tipa 2.

Istraživači tvrde da je mnogo važnija satnica kada jedete i koliko često jedete, od toga šta jedete i koliko je ta hrana kalorična.

 

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alo bre

    21. februar 2020 | 15:25

    Najbolje je jesti kad ogladniš

  • Željko

    21. februar 2020 | 14:24

    Doručak i nije toliko bitan za topljenje naslaga na stomaku. Sve se svodi na na unos i potrošnju kalorija u toku dana.

  • Hd

    21. februar 2020 | 14:08

    Dorucak je bitan za onog ko mora da radi! Ko se izlezava do podne i nije, moze jesti 2x u danu dovoljno i slank si. 🙋‍♂️ ili ta tri obroka sa doruckom i razmakom unosa hrane od 5h do 6h , ne zanosite se pricama sa unosom hrane svakih sat dva u malim kolicinama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA