≫ 

Evo šta najpre zapušava odvod: Bez razmišljanja ih bacamo u sudoperu, a evo što rade cevima

Neće vam pomoći ni izlivanje tople vode i deterdženta za posuđe...

  • 2
Sudopera

Foto: Unsplash

Nadamo se da krute ostatke hrane ne bacate u odvod sudopere, ali postoji još nešto što ga može začepiti, a to vam možda neće zvučati logično.

Naime, većina masnoća, nakon što se ohladi, ne ostaje u tečnom obliku, već se stvrdne i zalepi za cevi. Drugim rečima, maslac, kokosovo ulje, masnoća od slanine i slično mogu vam stvoriti velike probleme u kuhinji, prenosi Net.hr.

Sve što je teže od vode

 

- Masti, zajedno sa česticama hrane, mogu se zalepiti obično baš na mestu gde je cev u obliku slova U, odmah ispod sudopere - upozorava Džoel Frederik, vlasnik vodoinstalaterske firme.

- Sve što je teže od vode zapne na tom mestu - za Huff Post je objasnio Šejn Mahafej, izvršni direktor američke vodoinstalaterske firme i dodao:

- Ti komadići ulja i hrane u kratkom roku mogu prouzrokovati neprijatne mirise iz kuhinjskog odvoda, ali i potpuno začepiti cevi.

Maslinovo ulje, na primer, neće očvrsnuti na sobnoj temperaturi, ali to nije razlog da ga bez razmišljanja izlivate u sudoperu jer je hidrofobno, što znači da se ne meša s vodom pa, naposletku, "premaže" cevi i spaja se s komadićima hrane, dlakama i drugim otpadom u odvodu i stvara čep, koji vodu iz kanalizacije može poslati natrag u cevi.

Trik za otpušavanje odvoda

 

- Neće vam pomoći ni izlivanje tople vode i deterdženta za posuđe u sudoperu. Čak i ako ulje izlijete u sudoperu tek svakih nekoliko sedmica, ostaci će stvarati sve deblji premaz na cevima, ili sve veću masu, zavisno o kojem je ulju reč - upozorava Mahafej.

Prema njegovom mišljenju, kako biste sprečili da vam ulje stvara probleme u odvodu, posle svakoga kuvanja ga sakupljajte u stare plastične boce, koje, nakon što ih napunite, bacite u smeće. Ako ste već izlivali mast ili ulje u sudoperu, dobro ju je isprati loncem ključale vode i sodom bikarbonom.

Ovaj stručnjak savetuje da najpre pospete šoljicu sode bikarbone, pa mešavinu šoljice sirćeta i šoljice vode, zatim pričekate od pet do deset minuta, a onda zalijete velikom količinom ključale vode.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad

    23. februar 2020 | 16:20

    Ali zato baco moj koknuo sam cev 110mm pa bato moj nek zapusi.

  • Johan

    23. februar 2020 | 15:37

    Pa desi dosad bio da das ovakav savet mi se ubismo cekati neko resenje za sudoperu alal ti vera

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA