Jedna stvar koju treba da uradite odmah nakon kupovine brašna

Otkrivamo kako možete da produžite svežinu brašna

  • 1
Brašno Foto: Pixabay

Iako smo navikli da odmah nakon kupovine većinu namirnica odlažemo u frižider ili ostavu, kada je reč o brašnu postoji jedan neobičan trik koji vam može pomoći da produžite rok trajanja. 

Naime, odmah nakon kupovine, pšenično brašno trebalo bi da smestite u zamrzivač i da ga ostavite da odstoji 48 sati.

Brašno Foto: Pixabay

Kako savetuju mnogi stručnjaci, na ovaj način će se uništiti sva eventualna jajašca ili larve u njemu.

Sledeći korak je da izvadite brašno iz frižidera i sipate ga u staklenu ili metalnu hermetičku zatvorenu posudu i smestite ga na hladno i tamno mesto. Tako ćete produžiti rok trajanja za čak dve godine, a brašno možete držati u frižideru ili ostavi.

Ukoliko uočite male tragove u brašnu, može se desiti da su se u njemu razvile larve žiška. U pitanju su biljojedi koje najčešće možemo videti u dvorištima i skladištima, ali neretko prezime i u domovima, mahom u hrani poput pirinča i brašna, gde žive i razmnožavaju se.

Takvo brašno bi trebalo odmah da bacite u kantu za smeće jer može biti opasno po vaše zdravlje.

Kako vi odlažete brašno? 

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aha

    28. februar 2020 | 16:04

    sve krivo brašno se drži na sobnoj temperaturi teka nakon šta se žišci izlegnu, brašno je dovoljno odstajalo i dobro za upotrebu naravno, koristite fino sito .... moji su česi, generacijama pekari....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA