Prvi utisak je najvažniji, a uz pomoć ovih malih trikova, svima ćete se dopasti

Kada vas neko tek upoznaje, sve je važno: od načina na koji gledate tu osobu, pa sve do vaše gestikulacije rukama

  • 0
upoznavanje, rukovanje foto: pixabay.com

Kako psiholozi kažu, prvi utisak je najvažniji, piše Bright Side. Ono što najviše iznenađuje jeste to da to ima veoma malo veze sa tim koliko ste, zapravo, dobra osoba. Najbitniji su neverbalni znaci, gestikulacija i mimika koju pravite.

Nasmejte se sa malo zakašnjenja

Svi znamo da je osmeh veoma važan za dobru komunikaciju. Naravno, nije stvar u onom veštačkom osmehu koji samo pokazuje ljubaznost. Kako biste ostavili što bolji utisak, najpre pogledajte sagovornika u lice, sačekajte oko dve sekunde i tada se nasmešite. Ova pauza će vaš osmeh učiniti iskrenijim.

Ne održavajte kontakt očima predugo

Prema istraživanjima, kada jedan muškarac gleda drugog muškarca u oči predugo, to može biti protumačeno kao agresija. Umesto toga, postepeno produžavajte vreme vizuelnog kontakta od trenutka kada se upoznate sa nekim. Pravilo 60/40 će savršeno funkcionisati u ovom slučaju – uspostavljajte kontakt očima, otprilike, 60 odsto vremena. Isto važi i za relaciju muškarac-žena.

Budite svesni svog držanja

Pogledajte sportske šampione ili političare i nikada ih nećete videti spuštenih ramena ili oborenih pogleda. Oni uvek stoje uspravno i sa osmehom. Tako pokazuju svoje samopouzdanje i čine da ostave dobar utisak na druge ljude. Stručnjaci savetuju da bi i vi trebalo da radite isto ako želite da ostavite dobar utisak.

Pokažite interesovanje

Kada upoznaju novu osobu, svi razmišljaju o dve stvari: “Da li mi se dopada?” i “Da li se ja dopadam njoj?”. Zato, da biste ostavili dobar utisak, treba da pokažete interesovanje za tu drugu osobu ili ćete delovati arogantno.

Najbolji način da to uradite je da koristite neverbalne znake, poput osmeha, budite okrenuti prema toj osobi celim svojim telom itd. Obraćajte pažnju i sklonite sve prepreke između vas dvoje: torbe, naočare, pa i ruke, koje takođe ne bi trebalo da budu previše blizu druge osobe.

Rešite se gestikulacija kojim odajete nervozu

Ne postoji nijedan poseban neverbalni znak koji signalizira to da lažete. Međutim, postoji dosta članaka koji govore o tome da isprepletani prsti na rukama pokazuju da neko nešto skriva. Mnogi ljudi se oslanjaju na ove predrasude i zato bi trebalo da vodite računa i izbegavate da dodirujete vrat, lice, uši ili svoju kosu, što se, takođe, tumači kao da nešto krijete ili ”mutite” i da ste nervozni.

Budite empatični

Ne možete pokazati interesovanje za neku osobu samo tako što ćete joj slati neke neverbalne signale, već i oponašajući njeno ponašanje i reagujući u skladu sa tim. Ovo će učiniti da izgledate mnogo brižljivije i odaćete utisak osobe od poverenja. I, kako stručnjaci kažu, “kada se ponašate kao da vam se neko dopada, tada on počinje zaista da vam se sviđa”.

Vizualizujte sastanak pre nego što do njega dođe

Ukoliko imate vremena, napravite “probu” sastanka pre nego što odete na njega. Stanite ispred ogledala i zamišljajte kako razgovarate sa osobom sa kojom treba da se nađete, isprobajte svoj osmeh i stav i obratite pažnju na svoju gestikulaciju. Vizualizacija, kako tvrde stručnjaci, uvek pomaže da ostvarite bolje rezultate.

(B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA