≫ 

Da li je potrebno da dezinfikujemo i brišemo svaku namirnicu koju iz prodavnice unesemo u kuću?

U redu je da ovo radite ako ste uznemireni, ali da li ima potrebe?

  • 2
Penzioneri Beograd kupovina Foto: Tanjug/Rade Prelić

Način na koji obavljamo kupovinu poslednjih dve nedelje usled pandemije korona virusa drastično se promenio od uobičajnih navika, prenosi Metro.

Sa paničnom kupovinom određenih namirnica i uvođenjem socijalne distance odlazak u prodavnicu postao je umnogome drugačiji od slike koju smo navikli da viđamo.

Mnogi se pitaju koliko je sigurno unositi namirnice koje smo kupili u prodavnici u svoj dom i da li ih je potrebno dezifikovati pre unošenja u kuću.

Da li treba da brišemo mleko, jogurt, kesu od testenine?

Dr Perpeuta Emegi profesorka bioloških nauka na Univerzitetu Liverpul rekla je da je rukovanje pismima i paketima otvoren poziv za širenje korona virusa jer su površine kao što je karton i plastika odlično utočište za virus.

Da li se isto ovo odnosi i na pakovanu hranu?

Dobra vest je da ambalža za hranu predstavlja neverovatno mali rizik. Trenutno se ne preporučuju posebne mere za unošenje hrane u dom.

Prodavnica Foto: Pixabay

Najveći rizik je i dalje boravak u samoj prodavnici gde je važno da održavate socijalnu distancu između vas i drugih osoba. U prodavnici postoji mnogo površina koje predstavlaju rizik od zaraze kao što su ručke od korpi za kupovinu, dugmića u liftu itd.

Zato je najvažnije da pri dolasku kući odmah operete ruke, a ukoliko imate najbolje je nositi zaštitne rukavice prilikom kupovine, a nakon što ste napustili prodavnicu odmah rukavice baciti.

Jedan doktor iz Mičigena stvorio je paniku među ljudima kada je objavio video u kojem savetuje da namirnice prvo ostavlja tri dana napolju pa ih nakon toga dezinfikuje i unosi u kuću.

Drugi eksperti se nisu složili sa ovom metodom jer je pod broj jedan nesigurno ostavljati svežu hranu 3 dana napolju.

Ako se osećate uznemireno uredu je da prebrišete konzerve i flaše koje ste kupili, ali pranje ruku pri kuvanju jela je i dalje najvažnija stavka.

Važno je da temeljno operete voće i povrće pre kuvanja ili kozumiranja, a nemojte to činiti sa sapunom.

Video: Srbija počela da proizvodi najjače sredstvo protiv korone - i to u Bajmoku

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pitam

    1. april 2020 | 12:58

    Ja sam ovo radila i pre pojave virusa, brisala ambalazu pre nego sto bih ih stavila u frifider ili ormarice. Pomislite samo sta je sve radnik dotakao pre nego sto ih je stavio u raf.... Znam iz iskustva

  • Kreator

    1. april 2020 | 11:27

    Ko zna mozda hocu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA