Hleb držite u kutiji? Greška, svež može da ostane samo na jednom mestu

Svako od nas drugačije čuva hranu, ali ovo je pravilo kojeg treba da se pridržavamo

  • 4
Hleb Foto: Pixabay

Čuvanje hleba predstavlja veliku dilemu. Supermarketi ga čuvaju na policama na sobnoj temperaturi, ali mnogi ga drže u kutiji jer misle da će tako trajati duže.

Prema izveštaju studije sa Univerziteta "Linkoln" u Nebraski, štetni mikroorganizmi koji kvare hranu najbolje rastu na sobnoj temperaturi. Ako hleb držite nedelju dana na otvorenom, on će postati gnjecav i ubuđaće se.

U slučaju da hleb ostavite izložen svetlosti i vazduhu, može da se ubrza propadanje namirnice. Spore iz vazduha će se naći na njemu, a kako one imaju dugačko korenje to znači da će im biti potrebno nekoliko dana da počnu da rastu. Za to vreme ih vi nećete ni primetiti, pa ćete ih unositi u sebe.

Zato je, preporuka naučnika, da hleb čuvate u zamrzivaču ili frižideru.

Studija iz "Evropskog časopisa za kliničku ishranu" je pokazala da držanje hleba u zamrzivaču smanjuje šanse za razvoj plesni, što smanjuje propadanje hrane.

hleb foto: pixabay.com

Ukoliko hleb držite u frižideru ili zamrzivaču šanse da se buđ pojavi na hlebu su minimalne, a vekna može da traje i tri meseca i još uvek će biti spremna da se jede za nekoliko minuta.

Kada je otopite, delovaće sveže kao da je upravo kupljena. kako biste obezbedili da vam hleb bude ukusan i posle odmrzavanja, uvijte ga u foliju pre zamrzavanja. Kad želite da odmrznete hleb zagrejte ga ili u mikrotalasnoj na 15 do 25 sekundi ili na rešetki od rerne na 160 stepeni na nekih pet minuta.

Ako hleb jedete i koristite samo ga držite u fružideru u kesi za zamrzivač.

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tea

    15. maj 2020 | 15:44

    izgubis volju za jelom dok ga odmrznes pogotovo u rerni dok cekas da se zagreje

  • Jelena

    16. maj 2020 | 17:34

    Ja zamrzavam samo narezani hleb i to u originalnom pakovanju kako je kupljen. Po potrebi,bez odmrzavanja cele vekne,mogu da uzmem samo onoliko kriski koliko mi u tom momentu treba. Zamrznute kroske se lako razdvajaju.

  • Caki

    15. maj 2020 | 21:45

    Ja ga cuvam u frižideru

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA