≫ 

Koronavirus prepreka i prilika: Pušači ipak (ni) su prestali da puše?

S početkom pandemije Svetska zdravstvena organizacija upozoravala je na veći rizik od zaraze koronavirusom kojem se izlažu pušači. Iako su se u međuvremenu pojavljivale naučne hipoteze koje su išle u suprotnom smeru, niko nije dovodio u pitanje nikad glasniju preporuku da bi pušači trebalo što pre da ostave cigarete

  • 7
Covid 19, korona virus, koronavirus, Planeta, ekologija, Zemlja Foto: Pixabay

Još uvek nema pouzdanih podataka o tome kako su pušači reagovali na ove poruke, ali golim okom je vidljivo da se većina i ovoga puta oglušila o savete. Američki biznis online magazin QZ čak navodi da je skidanje popularnih aplikacija za pomoć pri odvikavanju od pušenja tokom marta opalo u proseku od šest do 10 odsto u odnosu na februar.

Drugo istraživanje, sprovedeno u Velikoj Britaniji, pokazalo je da se u martu ove godine u gugl pretragama „isporuka cigareta“ popela na visokošesto mesto. Zanimljivo, ovo je bilo važnije pitanje od toga kako se pravi domaći hleb (osma pozicija) ili merenja pulsa.

Sve to još jednom pokazuje da ni zabrane, ni apeli, a ni aktuelna pojačana anksioznost i neizvesnost ne utiču na smanjenje broja pušača ni u približnoj meri koliko se očekuje i koliko bi bilo racionalno. Zbog toga se pristup „smanjenja štete“ ponovo pojavljuje kao moguće rešenje ovog, naizgled, nerešivog problema.

pušenje cigarete, odvikavanje od pušenja, ostavljati ostavlja cigarete duvan Foto: Shutterstock

Alternative cigaretama poput uređaja koji zagrevaju duvan ili elektronske cigarete poslednjih godina aktivno su tema naučnih istraživanja i, iako nisu bez rizika, rezultati ukazuju da sadrže drastično manje štetnih materija u odnosu na tradicionalne cigarete. U nezavisnoj studiji predsednikaSaveta Evropskog društva za kardiologiju Dimitrisa Richtera navodi se da „izvestan broj pacijenata neće biti voljan da ostavi pušenje. U tim slučajevima, elektronske cigarete i uređaji koji zagrevaju a ne sagorevaju duvan mogu da budu od pomoći u smanjenju štetnih efekata koje ima pušenje konvencionalnih cigareta. Richter se u ovoj studiji bavio proučavanjem elektronskih cigareta i uređaja IQOS koji zagreva a ne sagoreva duvan proizvođača Filip Moris.

Istraživači britanskog univerziteta Dandisu zaključili da zamena klasičnih cigareta alternativama za samo mesec dana može da pokaže pozitivan uticaj na zdravstveno stanje pušača. I rezultati istraživanja američkih naučnika asocijacije za unapređenje nauke (AAAS) su došli do zaključka koji idu u prilog tvrdnji da za one koji nisu spremni da se odreknu duvana ili nikotina, postoje bolja rešenja.

IQOS Foto: Shutterstock

- Svaka odluka koja ide u smeru potpunog eliminisanja duvanskog dima je jedina ispravna i za pušače i za ljude u njihovom okruženju. Pušači su svesni štetnosti koje donosi sagorevanje duvana. Samim tim, ovo jeste bio trenutak i test za pušače da se odreknu ove štetne navike. Ukoliko ih ipak ni date okolnosti na to nisu motivisale, trebalo bi ih podržati u pravljenju boljih izbora, u manje štetnim i naučno zasnovanim alternativama. To nije idealno rešenje, ti proizvodi nisu bez rizika, ali imaju dve važne prednosti u odnosu na cigarete - ne emituju duvanski dim, niti dovode do pasivnog pušenja - rekla je doktorka Ana Pudar – Purić, specijalista opšte medicine.

Video: Porodica sa malom decom puši biljne cigarete da otera korona virus i uz Alahovu pomoć

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Schwyz

    28. maj 2020 | 10:51

    Naravno nisam ostavila cigarete. Moj izbor, ostavit cu ih kad ja budem htela a ne kad mi neko kaze.

  • 1111

    28. maj 2020 | 14:17

    Ne prestajem da pushim ni kad imam grip. A corona je bila medijska bolest.od jednom doshla od jednom otishla.

  • Zivka

    28. maj 2020 | 12:01

    Prvo su pisali da pusimo,sad pisu da ne pusimo.Ja sam dugogodisnji pusac i nisam prestajala da pusim sve ovo vreme.Cuvam svoj imunitet pijuci kapsule medicinske gljive ganoderma,koja je odlicna za imunitet i otklanja stres.Na mene je ova pandemija uticala veoma stresno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA