≫ 

Nemojte bacati koru pomorandže, limuna, banane: Evo kakvo lekovito dejstvo poseduje

Korišćenje kore voća u praktične svrhe može vam pomoći u smanjivanju bacanja hrane

  • 2
Pomorandža, kora pomorandže, voće Foto: Pixabay

Kore voća poput pomorandži, limuna, grejpa i banana instinktivno bacamo u smeće nakon što dobijemo ono što nam je od njih potrebno. Umesto bacanja možemo ih iskoristiti na razne načine.

Evo kako možete iskoristiti celu voćku, uključujući i koru, kako biste izvukli maksimum iz svoje kupovine, piše Insider.

Limunova kora

Zahvaljujući visokoj koncentraciji limunske kiseline i osvežavajućem mirisu, limunova kora je savršena za čišćenje kuhinje i kupatila. Portal Insider savetuje da utrljate koru preko slavina, vrata od tuš-kabine i sudopera, a zatim isperite.

Kora avokada

Ne morate dodatno trošiti kako biste iskoristili hidratantna svojstva avokada. Naime, utrljajte unutrašnju stranu kore na vašu kožu i ostavite na pet minuta, a zatim isperite. Time ćete odraditi prirodni piling, prenosi Net.

Pomorandžina kora

Umesto da kupujete nezdrave slatkiše u trgovinama, napravite svoje slatkiše s korom pomorandže poput kandiranih pomorandži, marmelade ili slatkog sirupa za čaj.

Kora banane

Utrljajte unutrašnjost kore na stare cipele i po listovima biljaka lončarica, pa ih obrišite krpom. Tako ćete ispolirati cipele i "oživeti" biljke jer su banane bogate kalijumom, glavnim sastojkom imalina za cipele i dobrodošlim nutrijentom za biljke. Možete je utrljati i na masnice i ubode komaraca.

banana banane Foto: Pixabay

Kora grejpa

Grejp je već dugo na dobrom glasu zbog svojih zdravstvenih koristi, poput snižavanja holesterola i krvnog pristiska. Osim toga, njegova se kora može iskoristiti za čaj koji je bogat vlaknima. Naseckajte koru i stavite je u kipuću vodu na 15 minuta, a ako želite da ga zasladite dodajte malo meda.

Kore voćki možete iskoristiti i za bogaćenje tla za vrtlarstvo, odnosno đubrenje.

Video: Seksi Ana Korać očarala je Karića svojim oblinama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DDD

    31. maj 2020 | 11:19

    Kakvo ljekovito sredstvo????Narandze, limun, mandarine, limette, sve se to stavlja u specijalnu hemijsku kupku da bi duze ostalo frisko.Kora je puna otrova.Zaboravite bajke o zdravoj kori limuna&co😱🙈🙈

  • Iki

    31. maj 2020 | 10:56

    A pesticidi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA