≫ 

Brzim testom proverite da li je prašku za pecivo i sodi bikarboni istekao rok trajanja

Ako želite da se uverite da li su namirnice sigurne za korišćenje možete da uradite jedan test

  • 0
Prasak za pecivo

Foto: Shutterstock

Sigurno vam se nekad desilo da vam se kora ispečennog kolača ili torte uopšte nije digla. Iako se ovo može desiti iz različitih razloga, jedan od najčešćih se krije upravo u isteklom roku trajanja sode bikarbone ili praška za pecivo.

Uobičajni rok trajanja kesice praška za pecivo ili sode bikarbone je šest meseci. Kada istekne ovaj period, ovi nezaobilazni dodaci raznim poslasticama i pecivima mogu da izgube svoju jačinu i delovanje.

To znači da sledeći put kada budete pripremali neko jelo sa brašnom, testo se možda neće dići, a sav vaš trud u kuhinji će biti uzaludan.

Ako želite da se uverite da li su namirnice sigurne za korišćenje možete da uradite jedan test.

Da biste proverili da li je prašak za pecivo u roku, potrebno je da sipate jednu kašičicu praška u šolju, a zatim dodate  1/3 šolje tople vode. Ako primetite mehuriće, rok je još uvek dobar. Ako ne, jasno je da je vreme da bacite kesicu.

Soda bikarbona

Pixabay

Za testiranje sode bikarbone potrebno je da u posudu sipate  1/4 kesice i dve kašičice jabukovog sirćeta. Posmatrajte rekaciju. Ako peni, možete i dalje da je upotrebljavate. U suprotnom znači da je istekao rok trajanja ovom dodatku hrane.

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA