≫ 

Ne sme na više od 30 stepeni: Stručnjak tvrdi da ovu vrstu odeće ceo život pogrešno peremo

Mnogi prave grešku kada peru ovu vrstu garderobe

  • 0
Veš mašina Foto: Pixabay

Brushaltere i potkošulje možete da perete i nakon nekoliko nošenja, ali sportsku odeću je jako važno prati nakon jednog oblačenja i to na pravilan način.

Stručnjaci upozoravaju da odevne komade koje nosite na trening nikako ne biste smeli da perete na temperaturi većoj od 30 stepeni u mašini za veš.

Razlog se krije upravo u materijalu od koga se ona pravi - elastinu.

- Toplota može da ošteti elastičnost tkanine, a uprkos tome što odeća za trening može biti jako prljava, treba je prati na niskim temperaturama - ističe stručnjak Dejan Dimitrov, direktor kompanije “Laundry Heap"

A da bi ova vrsta garderobe zadržala svoju osnovnu namenu, trebalo bi da izbegavate da koristite omekšivač.

veš Foto: Pixabay

- Odeća za trening i druge aktivnosti obično se izrađuje od sintetičkih materijala, koji dobro deluju na zaštitu od znoja i održavaju nas ‘hladnim’ tokom vežbanja. Omekšivač tkanine ne reaguje dobro na te materijale -  upozorava Dimitrov.

Dmitrov je u daljem toku razgovora objasnio da omekšivač na odeći ostavlja voštani premaz, i zapravo tako ona postaje mekana na dodir. Ali, ukoliko se on zadrži na odeći za sport,  vosak će sprečavati glavnu funkciju odeće, a to je da vas štiti od znojenja.

Kako bi vaša sportska odeća bila mekana, pre poslednjeg ciklusa ispiranja. možete da dodate pola šolje sirećeta.

Ukoliko je odeća dosta znojava i neprijatno miriše, Dejan savetuje da pre pranja garderobu potopite u vodu u koju ste prethodno sipali pola šolje sirćeta. Takođe, obavezno je sušite na svežem vazduhu, nikako u mašini.

Video: Ovaj lik stvarno nije normalan: Ušao u veš mašinu i oprao se par krugova

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA