Kako odabrati odgovarajući drveni pod za svoj prostor?

Drveni podovi se odlično uklapaju u bilo kakav stil uređenja enterijera: moderan, tradicionalan, rustičan, urbani itd...

  • 0
kuca, enterijer, soba, parket, pod Foto: Pixabay.com

Ako razmišljate da oplemenite svoj enterijer drvenim podovima, ne možete pogrešiti. Sve vrste podova od tvrdog drveta imaju neuporedivu prirodnu lepotu i udobnost koju ne možete postići ni sa jednom drugom vrstom poda.

Takođe jako bitna stavka jeste i to da se drveni podovi, uključujući i gazišta drvena - odlično uklapaju u bilo kakav stil uređenja enterijera: moderan, tradicionalan, rustičan, urbani itd. Podovi od punog drveta su odlična opcija u bilo kojoj prostoriji, s tim što kuhinje i podrumi zahtevaju neka posebna razmatranja.

Možda ste mislili da su podovi od drveta predodređeni isključivo za enterijer, ali varate se. Nisu samo ograde ono na šta morate da obratite pažnju kod uređenja eksterijera, već je i podna obloga isto tako važna. S tim u vezi, fenomenalni i sve popularniji deking podovi od egzotičnih vrsta drveta su najbolje rešenje za vaš eksterijer!

Sada sledi kratak vodič o tome kako da odaberete odgovarajuću vrstu drvenog poda za svoj prostor.

Nedovršeni ili gotovi podovi od drveta?

Nedovršeni pod od tvrdog drveta je dobra opcija ako želite naknadno da radite završnu obradu ili želite da njegova boja odgovara boji postojećeg poda. Nakon postavljanja i bojenja drvenih podova, vaš pod dobija više slojeva zaštitnog finiša. Ako razmišljate o dodavanju poda od tvrdog drveta u vašoj kuhinji, upravo je nezavršen pod dobar izbor - budući da će završna obrada  ''zapečatiti'' prostore između pojedinačnih daščica, pomažući da se spreči prodiranje vode između njih.

Gotovi podovi od tvrdog drveta, kao i gazišta drvena, dolaze već kompletno obrađeni, što znači da ceo proces instalacije ide puno brže i jednostavnije. Nema mirisa i pratećih toksina koji se javljaju kod završne obrade na licu mesta, a pod je spreman da odmah krenete da gazite po njemu.

Čvrsti ili projektovani drveni podovi?

dizajn enterijera 2 Foto: Pixabay

Podovi od punog drveta su, kako im i samo ime kaže, kompletno od drveta i imaju znatnu debljinu - što znači da su veoma čvrsti i postojani. Pošto je u pitanju čvrsto drvo, možete ga hoblovati i dorađivati više puta. Međutim, čvrsto drvo ume da bude podložno promenama vlažnosti - pa obratite pažnju na to.

Projektovani drveni podovi su zapravo furniri od pravog drveta, zalepljeni ispod nekoliko slojeva drveta, poput šperploče. Ovo pruža projektovanim drvenim podovima odličnu stabilnost tokom vremena i čini ih dobrim izborom za bilo koju oblast vašeg doma, uključujući i podrume.

U zavisnosti od debljine furnira drveta, projektovani podovi od tvrdog drveta mogu se hoblovati i dorađivati samo jednom ili dva puta tokom svog veka trajanja.

Koje su vrste drvenih podova najbolje?

Kao što možete da pretpostavite, različite vrste drvenih podova su namenjene za enterijer u odnosu na eksterijer. Kada je u pitanju izbor podloge za vaš unutrašnji prostor, najbolji podovi od tvrdog drveta su izrađeni od vrsta drveta koje su lako dostupne i - pogodili ste - vrlo tvrde. Podovi od hrastovine, podovi od javora i podovi od drveta trešnje su dobar izbor. Ostale vrste uključuju bambus, orah, jasen i mahagoni.

Kompozitni parket: pod nove generacije

Kompozitni parket kao pod nove generacije predstavlja potpuno inovativno rešenje za podne obloge. Nastao je u želji da se napravi proizvod od drveta i prirodnih materijala koji će biti otporniji od parketa i masivnog drveta, a istovremeno lakši za postavljanje i održavanje. Za razliku od klasičnog laminata, sastav daske čini 100% drvo i prirodni materijali!

Osnovne karakteristike:

  • mnogostruko otporniji od parketa i masivnog drveta na udarce i grebanje
  • 72h rezistentan na vodu i vlagu (pogodan čak i za kuhinje i kupatila)
  • veoma mali procenat nadimanja daske od vlage
  • dobar provodnik statičkog elektriciteta
  • pruža prijatan vizuelni doživljaj
  • teško zapaljiiv (Bfl – s1 sertifikat)
  • sprečava klizanje
  • nema emisiju štetnih gasova
  • pogodan kod podnog grejanja
  • stabilnost pri gaženju.

Podovi za spoljašnji prostor

Žurka, zabava, prostor, enterijer Foto: Pixabay

Među najbolje opcije podova za vaš spoljašnji prostor spadaju i deking podovi - koji se dobijaju od različitih vrsta egzotičnih vrsta drveta, poput sledećih: Ipe Lapacho, Cumaru, Burmanski Teak, Massaranduba i dr.

Deking podovi su najbolje rešenje i na palubama, tremovima, balkonima. Otporni su na habanje, gorenje i truljenje - a neke vrste se koriste čak i za ograde.

Možemo da zaključimo da drveni podovi zaista nemaju konkurenciju kada je u pitanju uređenje vašeg životnog i radnog prostora. Prirodni materijali sve više dobijaju na popularnosti, tako da drvo nikada neće izaći iz mode.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA