Sanjate ovakve snove? To znači samo jedno - vi ste natprosečno pametni!

Ovakve snove sanjaju najpametniji ljudi

  • 2
snovi Foto: Pixabay.com

Iako je nauka dosta napredovala zahvaljujući tehnologiji za praćenje REM faze, da bismo pratili proces sanjanja, još uvek nam nedostaju dva glavna odgovora na pitanja: Zašto sanjamo i šta pokušavamo naši snovi da nam kažu?

Mnogi smatraju da su snovi korisni pokazatelji jer otkrivaju šta je čoveku na umu.

Na primer, nedavno istraživanje platforme "Dreams Cloud" koja spaja ljude koji se bave tumačenjem snova, ustanovilo je da osobe sa višim nivoom obrazovanja više sanjaju snove vezane za određene situacijama sa posla, kao što su dobijanje napredovanja ili sanjanje o saradniku, nego manje obrazovani ljudi.

- Sanjamo o onome što nas najviše brine. U pogledu nivoa obrazovanja, ono što nas najviše zabrinjava, odraziće se i uticati na naše snove ... To jednostavno ima smisla - objašnjava dr Ejndžl Morgan, autorka studije.

- Takođe je pokazano da lucidni sanjari rešavaju znatno više problema za razliku od ljudi koji nemaju ovakve vrste snova -  dodaje dr Patrik Burk.

san, spavanje foto: pixabay.com

Što se više možete setiti svog sna, laše i bolje ćete moći da rešite problem ili da ga priznate u budnom stanju.

"Žive" slike kojih se sećamo u snu mogu takođe biti reprezentativne osobine naše ličnosti.

Da li ste ikada sanjali da ste ubili šefa?

Istraživači iz nemačkog Centralnog instituta za mentalno zdravlje su otkrili su da su pojedinci koji su sanjali snove u kojima su izvršili ubistvo zapravo u stvarnom životu bili introvertniji, ali istovremeno i agresivniji. 

horoskop Foto. Pixabay.com

Iako postoje neki pokazivači, veza s ljudskom svešću i snovima i dalje treba da se razmatra, posebno da bi se pomoglo dijagnostikovanju mentalnih bolesti.

Čini se da nam snovi pomažu u procesuiranju emocija kodiranjem i konstrukcijom sećanja na njih. Ono što vidimo i doživimo u snu možda nije nužno stvarno, ali emocije vezane za ta iskustva jesu - objasnio je dr Sander van der Linden, istraživač socijalno-eksperimentalne psihologije.

horoskop Foto: Pixabay.com

Snovi nam daju sposbnost da povratimo sećanje na emocije, bez potrebe da se setimo stvarne situacije koja je prva proizvela ta osećanja. Stoga se možemo prisetiti osećaja ljubavi i boli, a da se ne setimo bolne situacije koja nam je kasnije slomila srce.

Bez obzira na različite teorije snova, bez obzira da li su zabavne ili komplikovane, važnost njihovog dekodiranja ostaje i dalje veliki zadatak naučnika.

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pisac,pesnik i robijas

    12. jul 2020 | 08:34

    Sanjam oci njene i osmejak mio,na krilima snova ja sam sa njom bio....al kad zora svane srce odma shvati to je samo sanak i pocne da pati,cekam opet vece da zvijezde zasjaje i da sklopim oci ,hoce li mi doci? Hoces li mi doci ove noci mila il si svoju ljubav od mene sakrila,dal je drugom dajes noci ove ljetnje il si vjerna meni i srcu sto cezne,ja te cekam mila hitaj mi sto prije jer kad zora svane nestace carolije.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA