Ceo život pogrešno kuvate čaj: Ovo je jedini ispravan način da bi napitak bio koristan za zdravlje

Priprema je laka i jednostavna, važno je samo znati dve stvari

  • 0
foto Pixabay foto Pixabay

Stigli su hladniji dani i kad se vratimo sa posla ništa nam više ne prija od šoljice aromatičnog vrućeg čaja. Ali, većina nas priprema ga na potpuno pogrešan način!

Većina ljudi stavi vodu da provri, pa čim voda “baci ključ” skine posudu sa vatre i prelije preko osušene biljke ili čajne vrećice. Martin Isark, profesionalni degustator hrane i pića, tvrdi da je takav način pripreme ravan kulinarskom zločinu.

- Previše vrela voda uništava korisne sastojke u biljkama, pa sve što ostaje u šolji je jak ukus i suv tanina. Proključala voda ili predugo stajanje vrećice za čaj u šolji čini da napitak ne bude jednako ukusan kao voda u kojoj su stajali listovi kupusa, a preterano dodavanje šećera, meda, limuna ili mleka drastično menja ukus i čini da čaj postane beskoristan - komentariše Isark.

crni čaj Pixabay.com

Da bi čaj imao punoću ukusa i bio koristan za naš organizam voda ne bi trebalo da bude toplija od 80 stepeni. Ukoliko imate ketler, jednostavno podesite željenu temperaturu.

Ako, pak, čaj pripremate u bilo kojoj drugoj posudi, kada voda proključa skinite posudu sa šporeta, dodajte malo hladne vode i tek onda prelijte vodu (i proključalu i hladnu) preko osušene biljke ili vrećice sa čajem. Poklopite, ostavite da odstoji dva do tri minuta, pa procedite (ili izvadite vrećicu), dodajte malo meda, šećera, limunovog soka i/ili mleka, promešajte i pijte.

I ne preterujte sa šećerom, posebno ako pijete čajeve u sklopu neke terapijske kure! Što biljka u sebi sadrži više tanina, to ima gorči ukus, ali je samim tim i lekovitija. Imate to na umu svaki put kad posegnete za još jednom kašičicom šećera ili meda pre nego što počnete da pijete čaj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA