≫ 

Provereni načini da zaustavite napad štucanja: Jedan će vam se posebno dopasti!

Kad vas spopadne štucanje, ne morate da tražite od drugih da vas uplaše kako biste prestali da nevoljno govorite "hik"

  • 2
Uplasen, sokiran muskarac

Foto: Shutterstock

Štucanje nastaje usled grčenja dijafragme i trenutnog zatvaranja glasnica, a u 80 odsto slučajeva radi se o nekontrolisanim kontrakcijama leve hemidijafragme. Napad uglavnom traje par minuta i češće se javlja kod muškaraca.

Uzroci nastanka štucanja su brojni – od prebrzog unosa hrane kada progutamo i vazduh, do konzumiranja alkohola ili namirnica koje su previše vruće. 

Zato su dva zlatna pravila da jedemo sporije i više puta sažvaćemo svaki zalogaj, ali i da izbegavamo sve gazirane napitke, jer oni mogu da izazovu napad štucanja.

Naši stari su govorili da je najefikasniji način za prestanak štucanja da nas neko uplaši. Da biste što lakše i jednostavnije prekinuli napad štucanja, isprobajte neki od proverenih načina da zaustavite nevoljno izgovaranje reči "hik".

Zatvorite nozdrve

 

Pokušajte da zadržite dah i da u isto vreme prstima zatvorite nozdrve. Tako će se nakupiti ugljen-dioksid u krvi, što će dovesti do prestanka štucanja.

Voda, led ili šećer

 

Probajte, takođe, da brzo popijete čašu hladne vode, da progutate izmrvljeni led ili da stavite kašičicu šećera ispod jezika.

Pritisnite očne jabučice

 

Ako vas spopadne napad štucanja, pokušajte da lagano vrhovima prstiju pritiskate očne jabučice. Još nije poznat zašto se pritiskom na očne jabučice zaustavlja štucanje, ali oni koji su ga isprobali kažu da provereno radi!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    24. oktobar 2020 | 11:48

    9gutljaja vode bez disanja provereno radi kod mene od kad znam za sebe

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA