≫ 

Med se jede drvenom ili plastičnom, a ne metalnom kašikom? Evo šta je istina

U sezoni kada svi konzumiraju med zbog jačanja imuniteta kako bi se zaštitili od infekcije korona virusom ovo pitanje je iznova aktuelizovano

  • 7
foto Pixabay

foto Pixabay

Koliko puta do sada ste čuli da med nije dobro jesti niti sipati u šolju mleka ili čaja metalnom kašikom, uz obrazloženje da će najpoznatiji pčelinji prozivod tako izgubiti lekovita svojstva?

Objašnjenje zašto med ne bi trebalo vaditi iz tegle metalnom kašikom glasi: dolazi do hemijske reakcije između meda i kašike, pa med prestaje da bude delotvoran.

Iskusni pčelari tvrde da to nije istina.

Naime, med ima pH oko 3,9. Metalni escajg je napravljen tako da ne stvara nikakvu hemijsku reakciju u kontaktu sa hranom. 

Ali, ono što je još važnije je sledeće: mašine za vrcanje meda napravljene su od metala, kante za odlaganje meda takođe su metalne, prilikom analitičke kontrole med se odmerava metalnom kašičicom, a i sonda za uzorkovanje meda je, pogađate, metalna.

Dakle, slobodno jedite med metalnom kašičicom, nećete mu “ubiti” lekovita svojstva.

Video: Pčela influenserka apelovala na upotrebu pesticida: Proglašene smo najvažnijim bićima na planeti!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uroš

    25. oktobar 2020 | 22:46

    Čista logika, ali bi neki da zarade i na glupostima.

  • Soko

    26. oktobar 2020 | 07:20

    Dobro je da je napokon neko obrazložio i demantovao one koji vole da izmišljaju toplu vodu.Pčelarim preko dvadeset godina i takođe tvrdim da to nema nikakve veze.Kad bi metalne kašike imale taj uticaj na med , verovatno bi bile štetne i za ostale namirnice koje koristimo.Koliko je samo štetno koristiti gazirana pića pa ih konzumiramo,kao da se nekome inatimo.

  • Vulidža

    26. oktobar 2020 | 05:53

    Još ćete da kažete da ubačena drška kašičice u flašu, ne sprečava vetrenje kisele vode.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA