≫ 

15 načina da promenite život u pauzi za ručak ako radite od kuće: Kako da iskoristite "zlatni sat"?

Kreativne ideje koje će vam se dopasti

  • 0
Može li rad na daljinu da postane opšte prihvaćen? Foto: Shutterstock

Novi talas korona virusa uticao je na to da mnogi zaposleni napuste kancelarije i da, kao proletos, nastave da rade od kuće.

Ali, ma koliko da ovaj način rada ima svojih prednosti – od dužeg jutarnjeg sna, uštede vremena koje potrošimo u prevozu do posla i natrag, opuštenijeg stila oblačenja, izostanka šminkanja i svakodnevnog feniranja – ima i mana.

Mnogi su pribegli „dubokoj hibernaciji“, pa su upali u rutinu i svaki dan im je isti.

Većina zaposlenih ne koristi pauzu za ručak na koju po zakonu ima pravo. Jedu za kompjuterom, najčešće sendvič ili pecivo iz pekare, rade duže nego što bi radili da su otišli na posao, a zbog ograničenja radnog vremena kafića i teretana i ne baš povoljnih vremenskih uslova mrsko im je da izlaze iz kuće. I eto začaranog kruga – život se svodi na rad (najčešće u pidžami), neadekvatnu ishranu, tromost, a sve to može da dovede do manjka energije i oseke životnih radosti.

Da biste predupredili ovakav scenario, iskoristite pauzu za ručak i razbijte svakodnevnu rutinu uvođenjem novih navika.

1. Pozovite prijatelja ili sklopite novo prijateljstvo

- Odvojenost od kolega lišila nas je uobičajene ljudske interakcije. Pauza za ručak može da bude dobar tajming da pozovete starog prijatelja - kaže Kler Evans, trener upravljanja vremenom.

- Često smo prezauzeti ili preumorni da bismo uveče odvojili vreme za malo duži razgovor sa prijateljem, ali to možemo da uradimo u vreme pauze za ručak.

Ako ste odlučili da pauzu provedete u obližnjem kafiću, to je prilika da proćaskate sa ostalim gostima i da tako možda započnete neko novo prijateljstvo koje će se nastaviti i kada pandemija prođe.

2. Prošetajte

Malo ko će odlučiti da u vreme pauze za ručak izađe iz toplog doma na novembarsku hladnoću i prošeta po kraju.

Ali, šetnja je višestruko korisna; osim što ćete „uhvatiti“ malo vazduha, možete i da se istegnete, da napravite bar par hiljada koraka i da uživate u pogledu na drvo u parku. I ne zaboravite da stavite masku ako idete tamo gde ima više ljudi.

Španija, ljudi se šetaju, šetnja Foto: Tanjug/AP

3. Vežbajte, makar malo

Već znate da bi trebalo da vežbate, ali to je posebno važno sada kada mnogo usputnih aktivnosti više ne postoji u našoj svakodnevici. Pauza za ručak prilika je da svakog dana vežbate u toplini svog doma.

Čak i ako vežbanju ne posvetite duže od 10-15 minuta, to će napraviti razliku u odnosu na konstantno sedenje ispred računara – bar će vam kičma na tome biti zahvalna.

4. Zavirite u „fioku za sve i svašta“

Svako od nas u kući ima makar jednu fioku koja služi za skladištenje svega i svačega – gumica za tegle, starih šrafcigera, špenadli, dugmića, rasparenih delova escajga, podmetača za čaše...

Pauza za ručak je vreme koje možete da posvetite sređivanju džumbusa u „fioci za sve i svašta“. Ionako za to nikada nećete pronaći slobodno vreme.

5. Vodite ljubav

Vi radite od kuće, vaš partner radi od kuće – iskoristite pauzu za ručak i pokažite jedno drugom koliko se volite. Čak vam neće biti potrebna ni cela pauza; studija iz 2004. godine u kojoj su učestvovala 152 para pokazala je da prosečna predigra traje 12 minuta, a prosečan seks pet minuta kraće.

Vođenjem ljubavi oslobađa se hormon oksitocin – priuštite sebi i „drugoj polovini“ potpuno novu perspektivu jesenjeg popodneva.

6. Pogledajte TV seriju ili čitajte knjigu

Polučasovna epizoda serije je idealna da skrenete misli. Možete, takođe, i da u vreme pauze za ručak čitate knjigu. Dovoljno je da pet sati nedeljno posvetite čitanju – tako biste „Rat i mir“ pročitali za dva meseca.

7. Uradite nešto korisno za druge

Podelite svoje znanje i iskustvo sa nekim ko je početnik u poslu. Pauzu za ručak iskoristite za sastanak na Zumu i razgovarajte sa budućim kolegama.

8. Naučite strani jezik

- Provedite pauzu za ručak radeći nešto za šta obično nikada nemate vremena. Naučite neki strani jezik, pišite knjigu, istražite svoj rodoslov - kaže Grejs Maršal, stručnjak za produktivnost.

- Kombinujte to sa vremenom koje uštedite tako što ne morate da putujete na posao i možda ćete potrošiti 10 sati svake nedelje na sticanje nove veštine, jačanje vaše moždane snage i memorije.

Čitanje, knjige, knjiga, kafa, šolja, naočare, cveće Foto: Pixabay

 9. Spremite večeru

Pripremanje hrane je iznenađujuće opuštajući način da se relaksirate.

Možete da umesite testo, da oljuštite ili iseckate povrće, da stavite meso da se dinsta na sasvim tihoj vatri i bude savršeno kad okončate radni dan.

10. Zapišite 3 stvari na kojima ste zahvalni

Svakodnevna „praksa zahvalnosti“ može da ulije dozu optimizma u vaš mozak za tri nedelje.

- Što ste konkretniji kada pišete na čemu ste zahvalni, to ćete se osećati bolje - kaže Natali Kogan, psihoterapeut. - Uključivanje zahvalnosti u vašu pauzu za ručak pomoći će vam da odagnate stres i da budete više motivisani u ostatku dana.

11. Uradite nekoliko joga vežbi

Eliza Flin, lični trener, koristi svoju pauzu za ručak kako bi napravila stoj na glavi.

joga, vežbe Pixabay.com

- Na početku pandemije, u vreme prvog zaključavanja, osećala sam da moram da radim nešto potpuno drugačije, pa sam pravila stoj na glavi. To mi je dalo dodatnu energiju. Vi, naravno, ne morate da me kopirate; biće sasvim u redu ako izvedete nekoliko joga položaja tokom pauze za ručak.

 12. Zalijte cveće, prošetajte psa

Pauzu za ručak možete iskoristiti da obavite neke sitne poslove – da zalijete sobno cveće, unesete cveće sa terase u dom, prošetate psa, obrišete prašinu...

Važno je da ustanete od kompjuterskog stola i prodrmate se.

13. Dremnite (ali pazite da se ne uspavate!)

Zašto pauza za ručak ne bi bila pauza za dremku?

Ispružite se, ali prethodno navijte alarm na telefonu da se oglasi za 25 minuta. Toliko će vam biti potrebno da obnovite energiju, čak i ako samo budete ležali i žmurili.

san, snovi, spavanje Pixabay.com

14. Crtajte ili slikajte

-Kreativnost vam može pomoći da procesuirate svoja osećanja tokom izazovnih životnih iskustava - kaže psiholog Kogan. – Pauzu za ručak provedite sa četkicom za slikanje ili olovkom za crtanje.

To će delovati oslobađajuće za vaš mozak, kao i da ste izašli na svež vazduh. Samo pražnjenje mozga pomaže vam da budete bolje koncentrisani kad ponovo prionete na posao.

15. Pojedite zdrav obrok

Velika prednost rada od kuće je što možete da pojedete zaista kvalitetan obrok u vreme pauze za ručak. Napravite sebi nešto što zaista želite da jedete i uživajte u tome.

Pasta Pixabay

Setićete se ove blagodeti kad se budete vratili u kancelariju i opet jeli sendvič za ručak...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA