Sve vaše želje za Crni petak

Crni petak je za neki dan. Šta vam prvo pada na pamet? Čovek bi o Crnom petku pomislio sve najgore: Broj 13, prokletstvo, zlo predskazanje, nešto tog žanra?

  • 4
Ušće shopping centar Foto: Igor Janković

Pominjanje ovog termina datira još iz vremena Templara. Zatim se naziv uglavnom vezivao za pad berze zlata u 19. veku, pa onda 1929. godine i početkom Velike depresije.

Međutim, danas ovaj termin nema negativnu konotaciju: ovaj , dobroćudni Crni petak je tu da donese radost, neko bi rekao ″prosperitet″ i ushićenje - ponajviše za vaš kućni budžet. Crni petak uvek dolazi posle velikog američkog praznika ″Thanksgiving″ (Dan Zahvalnosti, iliti četvrti četvrtak u novembru), kada svi ozbiljni trgovci obaraju cenu svojim proizvodima, ostvarujući ogroman promet i zvanično otvarajući sezonu prazničnog šopinga. Kako je u ozbiljnim ekonomijama svaki parametar vrlo bitan, efekat potrošnje se tokom prazničnih dana reflektuje na akcije proizvođača ili trgovinskih lanaca, što na kraju privlači investitore koji ulažu, te svi finansijski izveštaji prelaze u tzv. crnu boju (crvena je boja negativnog salda) i tako se dobija naziv - pridev Crni. Prošle godine je na taj dan u svetu potrošeno 6.2 milijardi dolara i 140 miliona ljudi je u tim prazničnim danima „odrešilo kesu“ i ostvarile svoje želje.

Ovaj dan nije bitan samo zbog popusta, nego je važan jer možete dobro da razmislite koje vas to želje pokreću. Kupujemo poklone da bismo na neki način pokazali ljubav, zahvalnost ili jednostavno – jer smo dobro raspoloženi i želimo najbliže i najdraže ljude da ubacimo u naš svet dobrih emocija.

Ušće shopping centar Foto: Igor Janković

Pazite se kod kupovine jedne stvari (pored odgovornog nošenja maske i držanja rastojanja): vaš poklon može da bude uzaludan ukoliko ste potpuno promašili temu koja interesuje voljenu osobu. To znači da vaš poklon mora da reflektuje ono što osoba kojoj je namenjen jeste, a ne ono što biste vi želeli da bude. Ultrakorpulentnoj osobi, umesto da poklonite godišnju članarinu u prestižnoj hightech teretani, bolje poklonite dobre patike u kojima će rado sa vama ići u duge šetnje ove zime. Svom detetu ne treba da darujete knjigu koju ste vi čitali u njegovim godinama, kad će ga više obradovati nova igrica za svoju konzolu. Dobro razmislite, jer na kraju krajeva, najsrećniji smo onda, kada su ukućani veseli i zadovoljni!

Najlakše je pitati ″Šta želiš da ti kupim″ jer na taj način smanjujete verovatnoću da ćete kupiti pogrešan poklon. Međutim, tada se gubi ″faktor iznenađenja″, a za Crni petak, imate sve preduslove da ispunite želje osobama koje vam znače, a da pritom ne oštetite svoj budžet koji je, u ovom slučaju - na svu sreću, umesto vas, ″zapatio virus″.

Crni Petak iskoristite da budete praktični (isplanirajte budžet), budite kreativani i intuitivni  (dobro razmislite o svakom poklonu za dragu osobu) i istražite omiljeni tržni centar UŠĆE, jer je radost veća uživo! Kažu da je veličina muškarca u hiljadu sitnica koje čini zbog onih koje voli. Ovog Crnog petka, budite - baš veliki!

Spisak popusta je na linku: https://usceshoppingcenter.rs/event/black-friday-u-uscu-2/

(Telegraf.rs/Igor Janković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joja sa Kozare

    25. novembar 2020 | 10:57

    Ostavite se sotanistickih naziva to pripada nekim drugim narodima.

  • E ovako

    25. novembar 2020 | 17:03

    Meni je jedina zelja da prestanete da pisete vise o njemu.Gadi mi se sam naziv.

  • Dane

    25. novembar 2020 | 18:02

    Nazalost izgleda ce nam i biti crni petak

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA