≫ 

Šta nikako ne smete raditi tokom jakih udara košave u Srbiji? Zlatni saveti koji čuvaju glavu

Naredne dve nedelje očekuju nas jaki udari vetra

  • 1
Košava, vetar Foto: Shutterstock

Jak vetar, a u košavskom području ponegde i olujni, najavljen je danas, uz temperature od 0 (najniža) do 13 (najviša) stepeni. Republički hidrometeorološki zavod izdao je posebno upozorenje na vetar koji će u Srbiji praviti probleme naredne dve nedelje.

- Tokom prve dekade decembra u košavskom području duvaće jak jugoistočni vetar sa olujnim udarima na jugu Banata od 24 do 28 m/s (85 do 100 km/h). Na području Beograda udari košave do 17 m/s (60 km/h) - saopštili su jutros iz RHMZ.

Tokom jakih košava najsigurnije je ostati u zatvorenom prostoru i odložiti aktivnosti na otvorenom. Prvo unesite sve nesigurne predmete sa terase i osigurajte one u dvorištu kako ne bi izazvali štetu ili naneli povrede.

Ali, šta raditi ako se zateknete napolju tokom jakih udara vetra?

Ukoliko su udari sve jači stanite ispod obližnje zgrade i izbegavajte da hodate pored puta ili pruge budući da vas vetar može baciti na put nadolazećeg vozila. Izbegavajte i visoke površine poput krovova koji nemaju odgovarajuću ogradu.

Vodite računa o letećim ostacima. Grane drveća se mogu slomiti, a ulične table olabaviti tokom jakih udara vetra. Pazite i kada hodate ispod terasa kako neki od neobezbeđenih predmeta na njima ne bi pao na vas.

Vožnja u toku košave

košava srbija foto: pixabay.com

U toku vožnje držite obe ruke na volanu i usporite. Pazite na moguće predmete koje vetar može oduvati na put.

Držite se na sigurnoj udaljenosti od automobila ispred vas, ali i u traci pored jer snažni udari vetra mogu izgurati automobil u vašu traku.

Budite posebno oprezni ako vozite kamion, kombi, terenac ili vučete prikolicu - ova vozila su sklonija menjanju putanje usled jakih udara vetra.

Ukoliko su vetrovi toliko jaki da zaista ometaju vožnju, zaustavite se na bezbednoj distanci od drveća ili drugih visokih predmeta koji bi mogli pasti na vozilo. Ostanite u automobilu dok vetar ne popusti.

Šta morate znati u slučaju oborenog dalekovoda?

Odmah prijavite slučaj nadležnim službama i bežite što dalje. Izbegavajte bilo šta što dodiruje oboren dalekovod, uključujući vozila ili grane drveća. Bare, pa čak i kada su prekrivene snegom u nekim situacijama mogu proizvesti struju. Upozorite i druge da se drže podalje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Margo

    4. decembar 2020 | 17:38

    Za vreme košave uživajte i dišite punim plućima!!! Hvala KOŠAVO na čistom vazduhu!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA