≫ 

Kad "jutro posle" teško padne: Kako sprečiti, ali i izlečiti mamurluk nakon novogodišnje noći?

Kad čašica više uzme danak

  • 11
Lezanje u krevetu, bolest, mamurluk, gripa ,prehlada , virus Foto: Shutterstock

U zavisnosti od opšteg stanja organizma, nekada nije potrebno da popijete veliku količinu alkohola. Koja časica sutradan može da izazove žestok osećaj  kajanja uz čuvenu mantru - nikad više!

"Teška" glava (kao obavezan simptom), suva usta, mučnina, malkasalost, sve su to stanja koja prate mamurluk. Ipak, kako dolikuje da se ova nesrećna 2020. isprati, a s optimizmom dočeka nova 2021, verujemo da će se mnogi, kako uslovi nalažu, u kućnoj atomsferi, i u užem porodičnom, i krugu prijatelja, opustiti uz koju čašicu.

Iako lek za mamurluk farmaceutske kuće još uvek nisu ponudile, postoje neka pravila i prirodni recepti koji će ublažiti nastale tegobe od konzumiranja alkohola.

Lezanje u krevetu, bolest, mamurluk, gripa ,prehlada , virus Foto: Shutterstock

Najpre, stvar koju morate usvojiti, jeste nikada ne piti na prazan stomak. Ako ste planirali da provedete malo "opušteniju" noć, pre toga pojedite obrok bogat ugljenim hidratima. Kašičica maslinovog ulja ili margarina, iako ne deluje primamljivo, biće odlična podloga za konzumiranje pića i smanjiće šansu za mučninu. Mast odlaže apsorpciju alkohola.

Potrudite se da imate pauze između pića, a u međuvremenu najbolje je konzumirati običnu vodu. Takođe, i kofein kao napitak je poželjan, jer će smanjiti oticanje krvnih sudova usled djestva alkohola.

Ipak, ako baš preterate, stari recept možda može da pomogne. Prislonite bocu alkoholnog sirćeta i duboko udahnite isparenje. Nikako ga ne pijte!

Joše jedan "lek" za jutro posle je šoljica espreso kafe u koju je u istoj razmeri naceđen sok limuna. Ovu, ne tako ukusnu mešavinu, popijte na iskap - mnogima je pomoglo kao prva pomoć.

Ostalo što treba da uradite kako biste oporavili organizam, jeste dobar san, umereni obroci i dosta tečnosti kojom ćete rehidrirati ispošćeno telo.

Srećni vam praznici i budite umereni u svemu!

(Teelegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • voka

    1. januar 2021 | 10:14

    mamurluk dolazi što jetra uzima veliku količinu vode iz organizma tako da ćelija dehidrira prave meraklije piju rakiju i zalivaju vodum na taj način se ubija mamurluk

  • Miki

    1. januar 2021 | 14:28

    Klin se klinom izbija!

  • Тодорић

    1. januar 2021 | 09:57

    Расол,или још једно пиће...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA