≫ 

Optička iluzija koja je "oduševila" internet: Gledajte u britansku zastavu 20 sekundi - šta vidite?

Modifikovana verzija britanske zastave u zeleno-žuto-crnoj verziji predstavlja zapravo optičku varku

  • 12
britanska zastava foto: pixabay.com

Optička iluzija koja je dizajnirana tako da prikaže kako daltonisti vide boje, ostavila je korisnike društvenih mreža u čudu.

Snimak BBC Horizona prvobitno je emitovan 1985. godine, a ove nedelje je prvi put podeljen na Tviteru i Fejsbuku iz arhive čuvenog BBC, a u njemu se sve vreme prikazuje zeleno-žuto-crna verzija britanske zastave.

U centru fotografije nalazi se crna tačka u koju svi treba da gledaju 20 sekundi nakon čega će slika nestati. Ipak, neki ljudi će posle 20-ak sekundi videti prave boje britanske zastave - crvenu, plavu i belu.

Optička iluzija objašnjena jednostavnom teorijom o tri receptora. Retina oka sadrži tri vrste receptora za boju koje se zovu konusne ćelije, a sadrže različiti asorpcioni spektar.

Kada gledate u zeleno područje, receptori za plavu i zelenu boju se umaraju i reaguju manje nego obično na beli ekran. Međutim, crveni receptori koji nisu bili u upotrebi rade normalno. Ova neravnoteža stvara naizgled crvene slike 20-ak sekundi kasnije.

U međuvremenu se žuta područja uzorka zastave aktiviraju i umaraju crveni i zeleni konus.

Kada slika postane bela, samo receptori za plavu boju rade normalno što dovodi do toga da ovo bude dominantna boja koju opažamo.

Ipak, ovo čak nije ni ono kako bi daltonisti videli ove boje jer "nikada ne možemo znati stvarne boje koje oni doživljavaju, ali možemo dobiti predstavu o opsegu senzacija jer znamo koje boje im deluju identično", navodi narator u videu.

Šta ste vi videli?

Video: Sve svoje prijatelje ubacio u jedan šešir: Ovaj kreativni momak se uspešno poigrao našom percepcijom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    9. januar 2021 | 12:24

    O cemu se ovde radi,ja nista nisam primetio ,nikakve boje niti da je nestala ,ama bas nista ,ali kad sam ugledao ovu zastavu🇷🇸srce mi je bilo puno

  • Срб

    9. januar 2021 | 13:03

    Видео сам центср зла и после 20 секунди и после 20 година

  • White Wolf

    9. januar 2021 | 12:24

    Video sam ono što je snimljeno. Posle određenog vremena, pre prekida, na trenutak je prikazana originalna zastava koju sam posle i video jer se mozak nije mogao prilagoditi u trenutku. Nije u pitanju optička, nego nameštena varka, prevara.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA