Nauka kao osnov buduće politike Bajdenove administracije

Bajdenovu administraciju očekuje važna misija promovisanja zaštite javnog zdravlja, zasnovanog na naučnim dokazima. Dok je koncept smanjenja štete po pitanju pušenja (Tobacco Harm Reduction – THR) i dalje tema koja u SAD izaziva polemike, proizvodi sa smanjenim rizikom u poređenju sa cigaretama u praksi su se već dobro pokazali

  • 14
Dzo Bajden Foto: Shutterstock

Džo Bajden i Kamala Haris ulaze u Belu kuću u trenucima velikih društvenih podela, dok pandemija koronavirusa besni širom sveta. Zato, kako navodi nezavisni medij Filtermag, i ne bi čudilo da usred političke drame koncept smanjenja štete kod pušenja ne bude visoko u agendi novoizabranog predsednika.

Istovremeno, ta tema je tokom cele prošle godine bila jedan od glavnih fokusa Trampovog predsedavanja – od zabrane korišćenja alternativa cigaretama u pojedinim američkim državama, do regulisanja tržišta zahtevom da svi proizvođači elektronskih i drugih uređaja na bazi duvana i nikotina podnesu zahtev ka Američkoj agenciji za hranu i lekove (FDA) zajedno sa naučnim dokazima da je reč o proverenim alternativama.

FDA je tokom prošle godine i sama pregledala naučne dokaze za uređaj IQOS, kompanije Filip Moris, koji je do danas u toj zemlji jedini elektronski uređaj baziran na tehnologiji zagrevanja duvana za koji je utvrđeno da je izloženost štetnim materijama prilikom korišćenja značajno smanjena u poređenju sa cigaretama.

Vasington, FDA Foto: Shutterstock

Zagovornici koncepta smanjenja štete, sa kojima je Filtermag razgovarao, tvrde da je važno edukovati javnost šta taj koncept podrazumeva i kako može postati deo rešenja za oko 40 miliona pušača u Americi.

- Moramo da podržimo one koji i dalje žele da koriste nikotin da potraže manje štetne ili nesagorevajuće opcije - smatra Dejvid Abrams, profesor socijalnih i bihejvioralnih nauka na njujorškom univerzitetu za globalno javno zdravlje.

Najvažnije je, kako je dodao, da se Bajdenova administracija pobrine da poboljša javno zdravlje time što će javnosti pomoći da razume razlike između samog nikotina i nikotina koji se oslobađa paljenjem cigarete.

Iqos, Ikos Foto: Pixabay

- Bajden-Haris administracija najavljuje da će se brzo preusmeriti na nauku kao osnovu buduće politike vlade, nadajmo se da će tako biti i u slučaju koncepta smanjenja štete - kaže Azim Čaudhuri, advokat u Vašingtonu koji dodaje da nova vlast treba da istakne važnost cilja u redukovanju i eliminsanju problema cigareta. Kako kaže, čak 10 miliona odraslih Amerikanaca se oslanja na alternative kako bi se oslobodili cigareta.

- Ključna poruka bi trebalo da ohrabri ljude, koji bi u drugačijim okolnostima nastavili da puše cigarete, da pređu na manje štetne alternative - smatra profesor Dejvid Svinor sa kanadskog univerziteta u Otavi. To bi, kako zaključuje, značilo da se FDA postavi kao fasilitator u toj tranziciji i da se pobrine da javnosti budu pružene istinite informacije o svim rizicima.

Koncept smanjenja štete (THR) je strategija u oblasti javnog zdravlja koja ima za cilj da smanji štetne uticaje po pojedince i okolinu koje, u slučaju pušenja, prouzrokuju cigarete. Zagovornici ovog koncepta veruju da korišćenjem naučno dokazanih i pouzdanih alternativa cigaretama, smanjenje štete može biti deo rešenja za milione pušača širom sveta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NS

    12. januar 2021 | 11:50

    Nauka o tome kako će krenuti rat za ratom po celom svetu.To je njegova administracija.

  • Aca

    12. januar 2021 | 11:12

    Pa da SZO Mafija se vraca jaca nego ikad!!!!Tramp fo pobede narod ie uz Trampa

  • hogar

    12. januar 2021 | 13:27

    po kom zakonu ili pravu ima li to u pravnoj konvenciji o zastiti ljudskih prava pri UN da se na silu zabrane cigare tako sto ce se enormno povecati cene duvana.... zar to nije isto ko sloboda govora, stampe itd.... kako to za nesto moze a za cigarete nemoze.... uskracivati pravo coveku da pusi jr ko da mu zabranite da govori... nesto tu nestima, neko tu radi naopako.... inace u zivotu nisam zapalio cigaru ali ove zabrane, cene su me pretvorile u borca za prava pusaca..... zar to nije vid diskriminacije i nemojte o bolestima moj rodjak nepusac ceo zivot.. i umro od raka pluca inace sportista... sta cemo sad...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA