Vreme  provedeno u vožnji autobusom se može pametno iskoristiti!

Ljudi provode sate i sate u toku godine u putovanju do posla i nazad. Kada se to sabere na godišnjem nivou, toliko traje nečiji ceo godišnji odmor

  • 5
BEOGRAD AUTOBUSI PREVOZ PUTNICI U AUTOBUSU SA MASKAMA I RUKAVICAMA Foto: Tanjug/Tanja Valič

Uglavnom se za putovanje autobusom vezuje gužva, čekanje, guranje, vrućina i većini je to deo dana.koje je nužno zlo. Ako gledamo sa te strane, to su uzaludno potrošeni minuti.

Međutim, ovo se može posmatrati i sa pozitivne strane. Kada se već troši toliko vremena na putovanje, hajde da ono bude pametno iskorišćeno.

Šta je pametno? To je već druga tema, ali zasigurno da se vreme provedeno u vožnji može upotpuniti nekim zanimljivim ili korisnim sadržajima, pa evo nekih predloga, a neka svako odabere šta mu najviše odgovara.

Vreme za negu i lepotu

Žene, a i muškarci koji vode računa o svom izgledu ovo vreme mogu iskorisiti priliku da se posvete sebi, lepoti, nezi. Brzi ritam života nekada ne ostavlja puno vremena za odlazak u salone lepote ili teretane, a ujutru pred posao nekad nema vremena.

Kada govorimo o nezi i lepoti, ono što mnoge muči, pogotovo ranom zorom, je kako ukloniti podočnjake sa kojima se svakodnevno budimo. Neki podočnjaci su od premora, neki su od nespavanja, neki su čini se tu godinama i nikako da nestanu. Pa zašto onda ne iskoristiti vreme u autobusu za to. Može se popraviti šminka koja ih pokriva, odvojiti još koji minut sna ako put traje duže , staviti krema za podočnjake.

Vreme za planiranje i organizovanje putovanja

Da vreme provedeno u vožnji autobusom ne bi bilo potrošeno uzaludno, neka bude iskorišćeno za lepe stvari. Ukoliko je svakodnevnica postala monotona i stvara umor, vreme je za planiranje nekog odmora ili putovanja. Čak i ako je to u nekom momentu nemoguće, zašto ne pustiti mašti na volju. Pametni telefoni su tu da se pomoću njih nađu lepe destinacije, smeštaj pa čak i cene za autobuske karte sa svim detaljnim informacijama o polascima i dolascima i eto isplaniranog odmora, a vožnja autobusom još traje.

Vreme za odmor

Svakodnevno rano ustajanje, žurba na posao, obaveze u kući i porodici retko kada ostavljaju vreme za neki dodatni odmor. Ukoliko se provodi puno vremena u vožnji autobusom do posla, to vreme se može se proglasiti kao minut za mene i iskoristiti za odmaranje. Nekome je možda neprijatno da drema dok je okružen strancima, međutim i samo držanje očiju zatvorenih može povratiti snagu ljudima i dati energije za nastavak dana.

Da bi do odmaranja u autobusu uopšte došlo pre svega je bitno naći neko udobno mesto u autobusu. Ukoliko je moguće neka bude izdvojeno od gužve. Zatim se treba udobno smestiti, stvari staviti na sigurno, najbolje ih je skloniti od samog prolaza i sve vreme ih držati u krilu ili do prozora. Nošenje jastuka za putovanje nije na odmet ukoliko neko svaki dan bez problema odspava za vreme vožnje koja traje duže.

Trenutak za drage osobe

Nikako da naiđe prilika za jednu dobru trač partiju sa najboljom drugaricom. Na poslu je to zabranjeno, kod kuće deca otimaju telefon, gori ručak ili je u supermarketu gužva, pa ni dva para ruku ne bi bilo dovoljno da se izbore sa svim stvarima, a kamoli da jedna ruka drži samo mobilni. To je luksuz. E zato dok traje vožnja autobusom zašto ne poslati poruku toj dragoj osobi za koju nikako da se nađe vreme. Možda ta aktivnost pređe u naviku pa se neka prijateljstva obnove, učvrsnu.

Ponavljanje pred važan test ili ispit

Zašto taj ispit nije sutra, a ne danas? Taj jedan dan uvek fali i uvek je najvažniji za utvrđivanje. Svakodnevno se u autobusu mogu videti učenici i studenti koji nervozno cupkaju dok listaju skripte ili puškice. Ti poslednji momenti ponavljanja su nekada tako važni za sticanje sigurnosti u naučeno gradivo, a ko zna možda nešto klikne baš u tom zadnjem momentu i ispit bude položen.

Mozak na “pašu”

Pod pametno iskorišćenim vremenom neko podrazumeva opuštanje odnosno nerazmišljanje ni o čemu. Savremenom čoveku koji je pretrpan informacijama i raznim sadržajima nekada je teško da dostigne ovo stanje, a ono može delovati zaista pozitivno na psihu.

Kako doći do toga, zavisi od ličnih preferencija. Ukoliko neko uživa u razgledanju okoline i zapažanju detalja, onda je sedenje pored prozora idealna stvar, pogotovo ako je u pitanju vožnja van grada pa se može videti i neko zelenilo.

Muzika. Koliko se vremena može odvojiti samo na slušanje muzike? Većina bi rekla veoma malo. Uglavnom se muzika sluša u pozadini dok nešto radimo. To nešto je znači važnije u odnosu na muziku u pozadini. Prednost vožnje autobusom je upravo u tome što kada se stave slušalice u uši i pusti omiljena pesma, ništa drugo ne mora da postoji. Ovo je sigurno dobar način da se mozak pusti na “pašu” i da se čovek opusti.

Čitanje, knjiga, knjige Foto: Pixabay

Čitanje

Vremena za čitanje ljubiteljima knjiga nikada nije dovoljno, a ovo je idealan način da se završi neka dobra knjiga koja mesecima stoji na polici ili da se pročitaju novosti u štampi. Zavisi kome šta prija i ko u čemu uživa.

Završavanje posla

To što je radno vreme prošlo ne mora značiti da je posao završen. Koliko puta ostane još nešto da se uradi, a autobus kreće. U tom slučaju ukoliko je izvodljivo, nekada se poslovne obaveze nastavljaju i na putu do kuće. Bilo bi idealno da nije tako, ali i to je pametno iskorišćeno vreme. Posao je završen i po povratku kući, druge aktivnosti mogu doći u prvi plan.

Puno je načina da se ispuni svaki trenutak. Vreme u vožnji autobusom na putu do posla ili u povratku kući može biti iskorišćeno na razne načine. Važno je da se odabere aktivnost koja će prijati pojedincu ili koja će doprineti osećaju da je nešto korisno urađeno.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    25. januar 2021 | 19:42

    Nekada sam mnogo vremena provodila u autobusima. Beograd je veliki, pa se desi da idete u školu ili radite na nekom drugom kraju grada, tako da to u špicevima, kad su velike gužve, može da potraje i više od sat vremena. To vreme sam uvek koristila za čitanje. Ni sama ne znam koliko sam knjiga pročitala sedeći u nekom od vozila gradskog prevoznika. Sada više i ne ulazim u autobus. Vozim se taksijem, tako da to ne traje dugo, ili iznajmim auto kod autorent.a pa vozim sama, tako da ne mogu da čitam. Ali toplo preporučujem svima, jer nema pametnijeg načina da iskoristite to vreme.

  • Stefan

    25. januar 2021 | 20:17

    Nameštanje šminke u autobusu?

  • D

    25. januar 2021 | 22:21

    Gluplji predlog ,ja mislim da ne postoji, od mazanja podocnjaka u prljavom autobusu.Ne vidim razlog, da svaki minut mora da se popuni nekom aktivnoscu. Meni prija da to vreme putujuci do posla ne radim nista, gledam kroz prozor ili eventualno planiram nesto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA