Šta povezuje vaš hobi i šoljicu kafe?

Mnogima je januar asocijacija na praznike, to je mesec kada počinjemo sa novim planovima i kada u životu krećemo sa sprovođenjem novogodišnjih želja i odluka. Ipak, malo je poznato da je januar i mesec hobija

  • 0
Doncafe Foto: Doncafe

Ne postoji usvojena definicija hobija, ali najtačnija je ona koja kaže da je to aktivnost koju obavljamo iz ličnog zadovoljstva i bez ostvarivanja finansijske nadoknade. Hobiji nas čine srećnim, u njima uživamo, a sakupljajući i razmenjujući predmete za svoje kolekcije upoznajemo i nove ljude. Pre godinu dana globalna pandemija primorala nas je da budemo zatvoreni u kućama. Slobodno vreme posvetili smo svojim hobijima – njihovom otkrivanju, razvoju i usavršavanju.

Hobi čak može imati i blagotvorna dejstva na naše raspoloženje. Brojne situacije zbog kojih smo nespokojni na privatnom ili profesionalnom planu ublažićemo uz pomoć hobija. Poslednjih godina popularne su antistres bojanke za odrasle, gajenje cveća može biti jedan vid hobija koji nas relaksira, zatim slikanje, pisanje poezije i proze, renoviranje ili kućno spremanje... Mogućnosti su brojne, a svako od nas izabraće onu koja mu se najviše dopada. Koji god hobi da odaberemo, pomoći će nam da se opustimo, oslobodimo stresa, smanjimo osećaj anksioznosti i da uživamo u tom vremenu koje smo odvojili za svoja sitna zadovoljstva. Prošla godina naučila nas je da se prilagodimo novim okolnostima života i rada, da malo usporimo tempo i da odvojimo vreme za sve one aktivnosti kojima ranije nismo mogli da se posvetimo.

Svako od nas uživa u različitim stvarima – naše majke i bake sakupljale su salvete, očevi i deke poštanske marke ili metalne kovanice. Danas, u doba digitalnih tehnologija, i najveće kolekcije možete pogledati na internetu za svega nekoliko sekundi. Sakupljanje fizičkih primeraka mladim generacijama je potpuno nezamislivo. Međutim, postoje predmeti koji se i dalje sakupljaju sa posebnim ponosom. Neretko su ljudi širom sveta spremni da izdvoje novčana sredstva kako bi svoje kolekcije knjiga, slika, posuđa ili bilo kojih drugih predmeta upotpunili primerkom koji im nedostaje. I tu nema ništa pogrešno, jer nas hobiji raduju, a što je kolekcija veća to će kolekcionar biti srećniji. Tako i istinski ljubitelji kafe sa nesmanjenim žarom sakupljaju svoje omiljene šoljice iz kojih ispijaju najpopularniji napitak na svetu.

Doncafe Foto: Doncafe

Čitanje knjiga uz šoljicu domaće kafe jedan je od najrasprostranjenijih hobija širom sveta. Poznato je da čitanje oplemenjuje, razvija maštu i bogati naš vokabular, a momenti u kojima se saživimo sa sudbinama omiljenih junaka daju nam mogućnost da se na kratko premestimo u jedan drugi svet. U periodu koji nam je nametnuo socijalnu distancu, knjiga je postala popularnija nego ikada pre. A kakav je bio svet u 2020, pokazale su nam i reči – među tradicionalnim rečima godine relevantnih rečnika našli su se termini poput pandemije, zatvaranja, karantina… I uprkos realnosti koja ni za koga u svetu nije bila i i dalje nije bezbrižna, baš knjige su te koje nam pružaju drugačiji uvid, utehu i beg u druge svetove. Pročitane stranice donose i zabavu i olakšanje, bilo da čitamo štivo sa naših polica ili se odlučimo za čitanje elektronskih knjiga ili slušanje audio zapisa.

Sedma umetnost, kako često nazivaju film, nešto je prijemčivija za sve one koji nemaju strpljenja ili dovoljno vremena da se posvete stranicama knjiga. Ta magična fikcija na velikom ekranu oživljava sva bića iz mašte, a srećne ljubavne priče ne izmame samo osmeh na našim licima, već i po neku suzu. Tu su neizostavno i popularne serije, domaće i strane produkcije, uz koje se često okuplja cela porodica, ali i komšije i prijatelji, pa uz šolju kafe kod kuće bez prestanka raspredaju o dogodovštinama svojih omiljenih junaka i predviđaju zaplete koji će se desiti. Početak pandemije doneo je i globalni fenomen – opčinjenost španskom serijom „La Casa de Papel“, krimi pričom čija je četvrta sezona izašla baš u vreme prvih zaključavanja i koja je po broju gledanja i preuzimanja postala apsolutni rekorder. Zato i ne čudi što gledaoci širom sveta sa nestrpljenjem očekuju nove epizode, u kojima će uživati sa društvom ili porodicom udobno smešteni ispred svojih TV ekrana.

Doncafe Foto: Doncafe

Poslednjih meseci dosta vremena provodimo u svojim domovima, a mnogi su svoje slobodno vreme odlučili da potroše na otkrivanje i unapređenje svojih kulinarskih umeća. Kuvanje odavno nije rezervisano samo za dame. Sve je više muškaraca i mladih koji za sebe žele da spreme omiljene zalogaje. I više nije bitno da li će se na trpezi naći slatke ili slane đakonije, važno je da sve izgleda lepo i bude savršeno ukusno. Za to se pobrinula jubilarna Doncafé šoljica. Ova šoljica nije samo vaša prava mera kafe, već i otrpilike mera za sve drugo. Gotovo da ne postoji domaćica u Srbiji koja tokom prethodnih 20 godina uz pomoć Doncafé šoljice nije merila, odmeravala, premeravala, dosipala i prosipala sve neophodne sastojke za svoje specijalitete. A kada se porodica i prijatelji okupe za trpezom na kojoj se nalazi pregršt najslasnijih zalogaja, pa se još uz to doda i domaća kafa u jubilarnim Doncafé šoljicama, uživanje je zagarantovano. I možda baš svi oni zajedno poseduju najveću kolekciju Doncafé šoljica koje nam već 20 godina pružaju pravu meru kafe, podrške i optimizma!

Doncafe Foto: Doncafe

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA