Čišćenje drvenih posuda i varjača nikad nije bilo lakše: Trikovi posle kojih će izgledati kao nove

Sastojke za uklanjanje mirisa i nečistoća sa drvenih predmeta sigurno već imate u kući

  • 2
Varjače Foto: Pixabay.com

Drvene kašike i varjače su koristan alat u kuhinji, ali zbog učestalosti njihove upotrebe mogu da ispucaju, upiju ostatke hrane i promene boju.

Većina domaćica smatra da će ovaj problem uspeti da reši stavljanjem varjača i drvenih kašika za med u mašinu za pranje sudova, i ne sluteći da će ih tako ili u potpunosti uništiti ili će im skratiti životni vek. Isti je slučaj i sa drvenim posudama, koje su se nedavno vratile u modu i ima ih u gotovo svakom domaćinstvu u Srbiji.

Varjače i drveno posuđe trebalo bi odmah nakon upotrebe isprati toplom vodom, pokupiti papirnim ili pamučnim ubrusom preostale kapljice i ostaviti da se suše.

Ukoliko drvene posude i varjače spustite u vodu, to može da podstakne širenje bakterija, ali i da dovede do pucanja drvenih predmeta.

Na sreću, postoje jednostavna rešenja i sredstva za održavanje čistoće drvenih sudova i varjača.

So

Kada čistite drveni pribor, upotreba vruće sapunice može da pomogne u ispiranju bakterija. Još jedan koristan savet je da na vrh drvene kašike sipate veću količinu krupne soli, pa da prelazite preko nje polovinom limuna dok se so potpuno ne otopi.

Limun će pomoći u uklanjanju mirisa, a u kombinaciji sa solju ukloniće i tvrdokorne mrlje. Kada završite, isperite drvene posude i varjače hladnom vodom i ostavite ih da se osuše.

Varjače Foto: Pixabay.com

Soda bikarbona

Soda bikarbona je efikasno sredstvo za uklanjanje mrlja i mirisa sa drvenih površina. Pospite predmete sodom bikarbonom, a zatim nakapajte malo limunovog soka na vrh.

Čistom krpom ribajte zamrljano mesto pre nego što isperete rastvor za čišćenje. Drvene predmete koje ste očistili na ovaj način ostavite da se osuše leti na suncu, zimi na sobnoj temperaturi.

Belo sirće

Drvene kašike možete očistiti i dezinfikovati vodom i sirćetom. U bočicu sa raspršivačem ulijte vodu i sirće u razmeri 1:10 u korist vode, stavite drvene predmete na papirni ubrus, a zatim ih poprskajte rastvorom koji ste napravili.

Pustite da rastvor deluje nekoliko minuta, a zatim isperite toplom vodom i ostavite drvene posude i varjače da se osuše.

Izbeljivač

Za naročito tvrdokorne mrlje i uporne neprijatne mirise koji su se uvukli u drvene posude i varjače, od koristi može da bude kratkotrajno natapanje u blagom rastvoru za izbeljivanje.

Sipajte vruću vodu u veliku posudu, dodajte malo izbeljivača (odnos vode i izbeljivača trebalo bi da bude 1:20 u korist vode), pa spustite drvene predmete koje želite da očistite i ostavite ih da odstoje u ovom rastvoru nekoliko minuta.

Drveno posuđe Foto: Pixabay.com

Isperite dobro predmete vrućom vodom. Kašiku osušite ubrusom, a zatim pustite da se osuši na vazduhu.

Ovu metodu treba koristiti samo u krajnjem slučaju, jer nije idealno rešenje za drvene predmete.

Šmirgla

Ako se sve druge gorenavedene metode pokažu neefikasnim u uklanjanju mirisa i mrlja, možete koristiti  papir sa šmirglom za uklanjanje površinskog sloja drveta. Ova metoda će učiniti drveni pribor glatkim i čistim.

Ova metoda se ne preporučuje za ručno izrađene ili obložene varjače.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Okolina

    17. februar 2021 | 17:48

    Mnogo je lakše kupiti kod Kineza, nov komplet za stotinak dinara.

  • Bojcica

    17. februar 2021 | 19:01

    Ako uradite barem tri ove stvari, uskoro neće trebati ništa, zato što neće biti ni drvene varjače. 🤣🤣🤣

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA