Trikovi za čišćenje bez trunke hemije: Očistite kuću pastom za zube ili voćem

Uklanjanje mrlja i kamenca ne iziskuje uvek upotrebu specijalnih sredstava

  • 0
Čišćenje spremanje kuće, čistačica, kućna pomoćnica hemija, sredsta za čišćenje, krpa, metla, kofa Foto: Shutterstock

Stručnjaci za održavanje higijene otkrili su nekoliko jednostavnih načina za čišćenje doma, bez upotrebe hemije.

Ukoliko imate mrlje na tepihu, ne morate ih tretirati specijalnim sredstvom. Biće dovoljno da iskoristite malo votke.

Stavite malu količinu votke na zaprljana mesta na tepihu, pa pređite preko njih sunđerom. Votka će "usisati" mrlje.

Dete, majka, mama, čišćenje stana Foto: Shutterstock

Sirće i limun su idealni za čišćenje kuhinjskog pribora, ali i mikrotalasne rerne.

U posudicu sipajte malo običnog belog alkoholnog sirćeta i nacedite sok od jednog limuna, pa je stavite u mikrotalasnu na minut. Kad se rerna isključi unutrašnjost će biti puna pare; tada vlažnom krpom obrišite unutrašnjost mikrotalasne i biće kao nova.

Takođe, posle čišćenja posuđa i površina limunovim sokom, ostaće predivan miris.

Stručnjaci su otkrili i raznoliku upotrebu paste za zube. Dokazano je da isušuje bubuljice, ali se takođe može koristiti za uklanjanje prljavštine sa kupatilskih elemenata. Može poslužiti kao idealno sredstvo za čišćenje lavaboa, kada, tuš kabina i WC školjki. Pored toga, može se koristiti za čišćenje gumenih obloga na patikama, kao i za vraćanje sjaja zarđalim loncima i šerpama.

Stavite zubnu pastu na sunđer da biste očistili veće površine ili koristite staru četkicu uske površine za sitnije predmete.

pasta za zube Foto: Pixabay

Još jedno mesto u vašem domu koje treba često čistiti, ali nije toliko pristupačno, nalazi se iza radijatora. Da biste to uradili, uzmite veći lenjir i obmotajte krpu oko njega. Tako ćete lako ukloniti prašinu i osloboditi se svih predmeta zarobljenih iza radijatora, ali i između njegovih rebara.

Još jedno jednostavno čišćenje je korišćenje voća koje malo duže stoji, pa niste sigurni da li bi bilo dobro da ga pojedete. Umesto da ga bacite, koristite ga za čišćenje površina u kuhinji i kupatilu.

Grejpfrut Foto: Pixabay.com

Limun može lako da ukloni masnoću, a grejpfrut (naročito pomešan sa šećerom da bi se stvorila vrsta paste) koristan je za čišćenje većih površina.

Na kraju, stručnjaci iz kompanije Stelrad preporučili su upotrebu sode bikarbone za čišćenje različitih površina i predmeta u domu.

Pospite sodu bikarbonu u posude da biste se oslobodili neprijatnih mirisa, koristite je za uklanjanje mrlja od kamenca u kupatilu ili na tušu, ili je pomešajte sa običnim sirćetom za čišćenje većih površina poput sudopere, kade ili lavaboa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA