≫ 

Probudili ste se usred noći i ne možete da zaspite? Ovi trikovi pomoći će vam da brzo utonete u san

Da biste primenili neke od ovih trikova, nećete morati čak ni da ustanete iz kreveta

  • 0
Insomnia Foto: Freepic.com

Ukoliko imate problem sa snom, mnogi ljudi će vam savetovati da počnete da meditirate ili da vodite dnevnik snova. Ipak, to vam i neće baš mnogo pomoći ako se probudite u recimo tri ujutru i sve što želite je da odmah ponovo zaspite. Ono što vam je potrebno, jesu korisni saveti kako da se odmah vratite u san.

Da biste primenili neke od ovih trikova, nećete morati čak ni da ustanete iz kreveta.

Ovo je sedam naučno dokazanih metoda koje će vam pomoći da što pre zaspite.

1. Vežba nožnim prstima

Vežba opuštanja mišića pomoći će vam da opustite telo i rešite se stresa. Dok ležite savijte stopala skroz ka krevetu i polako ih vraćajte nazad u normalan položaj.

Osim toga, možete i da razmrdate nožne prste, tako što ćete samo njih saviti ka krevetu dok ste u ležećem položaju, a zatim ih vratiti u normalan položaj. U svakom položaju ih držite po 10 sekundi pre nego što ih opustite.

2. Pomerite kućnog ljubimca iz kreveta

To što vaš kućni ljubimac voli da spava sa vama u krevetu može biti i dobro i loše. Prema jednoj studiji, ljubimci mogu da redukuju nivo stresa, međutim prema drugoj oni takođe mogu da utiču i na prekid sna.

Kućni ljubimac, pas, pas u krevetu Foto: Pixabay

Ovo, uistinu, zavisi od toga da li vaš ljubimac glasno diše i nemirno spava. Ipak, za one osobe sklone alergijama najbolje bi bilo da svom ljubimcu ne dopuste da spava sa njima.

Ukoliko primetite da ljubimac ometa vaš san, odviknite ga od spavanja sa vama ili mu nabavite krevet za tu namenu, u kom će spavati.

3. Ne uzimajte telefon, već knjigu

Melatonin je hormon zadužen za san, a ukoliko se probudite usred noći i uzmete telefon, to sigurno neće povećati nivo ovog hormona. Naprotiv, svetlost ekrana mobilnog telefona uticaće na to da još teže zaspite. Zato, pre spavanja pomerite telefon iz spavaće sobe.

Čitanje Foto: Pixabay

Ono što zaista može da vam pomogne da brže zaspite je čitanje neke knjige. Da, i u ovom slučaju će vam biti potrebna svetlost, ali čitanje i fokusiranje na slova na papiru ponovo će vas odvesti u san. Ipak postoji razlog zašto su nam roditelji, kada smo bili mali, čitali pred spavanje. Ako čitanje nije nešto što vas zanima, tim pre će vam pomoći da zaspite.

4. Istuširajte se

Mnogi stručnjaci preporučuju tuširanje minimum sat vremena pre odlaska na spavanje. Naime, da bismo se osetili pospano, temperatura našeg tela mora da padne. Ako se istuširate neposredno pre spavanja, vaše telo će dobiti dodatnu energiju i nećete biti pospani.

Tuširanje Image by Pexels from Pixabay

Ponekad, ukoliko se probudite u toku noći, osećate da vam je vruće i zato bi trebalo da se istuširate mlakom ili čak hladnom vodom kako biste spustili temperaturu tela i razbistrili misli, što će vam pomoći da ponovo brzo zaspite.

5. Miris lavande

Dokazano je da lavanda dosta pomaže ljudima koji imaju problema sa snom. Jedna naučna studija pokazala je da 6 do 8 kapi eteričnog ulja lavande može da pomogne i kvalitetu i dužini sna. Ukoliko nemate difuzer za eterična ulja, jednostavno nanesite nekoliko kapi ulja lavande po spavaćoj sobi.

lavanda Foto: Pixabay

Ukoliko ne volite jak miris lavande, ostavite svežu ili sušenu u nekom uglu sobe, jer ona ima dosta blaži miris. Takođe, možete pripremiti i čaj od lavande.

6. Obujte čarape

Čarape će vam pomoći da proširite krvne sudove u stopalima, a samim tim toplota će se preneti na ostatak tela. Jedno istraživanje pokazalo je da nošenje čarapa tokom spavanja poboljšava kvalitet sna i produžava njegovo trajanje. Ipak, imajte u vidu da čarapa ne smeju biti preuske, kako ne bi zaustavile cirkulaciju.

foto Pixabay foto Pixabay

One od kašmira ili vune najboje će zagrejati vaša stopala i pomoći vam da ponovo brzo utonete u san.

7. Ustanite i radite nešto 20 minuta

Ako ste se probudili u toku noći, a onda narednih 20 minuta proveli tako što ste ponovo pokušavali da zaspite, možda je bolje da ustanete i izađete u drugu sobu. Udobno se smestite na stolicu ili garnituru i pokušajte da radite nešto što će vas opustiti. Slušanje muzike ili čitanje knjige su dobre opcije.

Ako ostanete u krevetu, vaš um se oseća zarobljeno, a to vam neće pomoći da ponovo zaspite. Svakako, izbegnite da se bavite nečim što je stresno, kao na primer da razmišljate o neplaćenim računima i slično - time se bavite ujutro.

Video: On je zver u krevetu i baš zato niko sa njim ne sme da spava

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA