Međunarodni dan sporta i svetski dan zdravlja – da li su slučajno jedan do drugog?

Dan sporta se proslavlja i sa ciljem da buduća pokolenja naučimo sportskim vrednostima koje mogu da im pomognu da pravilno i zdravo odrastaju i razvijaju se i dostignu svoj puni potencijal

  • 0
Sport, rekreacija Foto: Freepik

Ujedinjene nacije su 23. avgusta 2013. godine usvojile rezoluciju kojom je današnji dan proglašen za Međunarodni dan sporta za razvoj i mir. Odmah sutra, odnosno 7. aprila se obeležava  Svetski dan zdravlja koji je usvojen od strane Svetske zdravstvene organizacije (SZO) davne 1948. godine. Kako je jedan od zvaničnih stavova SZO da upravo umerena fizička aktivnost predstavlja jedan od najlakših načina da se unapredi i očuva zdravlje, definitivno ne čudi što je nešto više od pola veka kasnije, promocija sporta kao zdravog načina života uvrštena na kalendar Međunarodnih dana i to tik uz Svetski dan zdravlja.

Zbog jedinstvene moći  da privuče, mobiliše i inspiriše, sport ima značajnu ulogu u podsticanju socijalne integracije i ekonomskog razvoja i predstavlja moćno sredstvo za jačanje povezanosti među ljudima širom sveta. Dan sporta se proslavlja i sa ciljem da buduća pokolenja naučimo sportskim vrednostima koje mogu da im pomognu da pravilno i zdravo odrastaju i razvijaju se i dostignu svoj puni potencijal.

Sport, rekreacija Foto: Freepik

Postoji još jedan veliki razlog što je 6. april je odabran i kao datum promocije sporta svuda u svetu, a to je u znak sećanja na dan kada su otvorene prve moderne Olimpijske igre u Atini 1896. godine. Sport od davnina promoviše ideale mira, bratstva, solidarnosti, tolerancije, nenasilja i pravde. Čak su u vreme Stare Grčke svi ratovi bili prekidani u čast organizovanja Olimpijade. Poenta sporta nije samo u pobeđivanju, nego kako kaže i čuveni Kuberten, moderni osnivač Olimpijskih igara, “Važno je učestvovati” ali i biti deo nečega mnogo većeg i bitnijeg što sport sa sobom nosi.

Sa druge strane, tema zdravlja je večita, bez obzira na to da li je reč o trenutnoj pandemiji ili svakodnevnom razgovoru i savetima koji će nam učiniti dan i život zdravijim. Za zdravlje se s pravom kaže da je izvor sreće. Čovek koji se oseća zdravo, zadovoljan je, vedar, nasmejan i raspoložen. Borba za zdravije okruženje, očuvanje voda i čistog vazduha, pored teme pandemije su ove godine u fokusu obeležavanju Svetskog dana zdravlja.

Sport, rekreacija Foto: Freepik

Mnogo je saveta za zdravlje koje treba poslušati kako biste i vi bili vedri i zadovoljni. Svaki dan se u našem telu odvija pravi „mali rat“ za očuvanje zdravlja i mladosti. Slobodni radikali koji nastaju kao nus-proizvod metabolizma, napadaju ćelije našeg tela i uzrokuju njihovo uništavanje. Za borbu protiv slobodnih radikala najvažniju ulogu imaju antioksidansi, najveći zaštitnici zdravlja i lepote. Kad se pomenu antioksidansi svi pomisle odmah na voće i povrće, međutim, antioksidanse sadrže i napici - crni i zeleni čajevi i kakao, a posebno kafa. Kafu nezasluženo prati epitet „greha“. Nasuprot tim zabludama, kafa je napitak koji ima najviše antioksidanasa, jedna od namirnica koja ne goji, a ima poželjne efekte na naš organizam. Takođe, većina naučnika ističe da u umerenim količinama kafa jeste dobra i kod rekreativnih i profesionalnih sportista i da čak pozitivno utiče na sportske performanse.

doncafe Foto: Doncafe

Ono što svi sa nestrpljenjem očekuju ove godine su Olimpijske igre u Tokiju koje su zbog pandemije odložene. Veliki napori su uloženi da se ove godine desi najveći sportska smotra na planeti. Kao zvanična kafa Olimpijskog tima Srbije, Doncafé neguje Olimpijske vrednosti, ali i predstavlja pozitivnu naviku svim ljubiteljima kafe za svaki početak dana koji miriše na dobro, koji miriše na pobedu. Budite fizički aktivni i pokušajte u svakom danu da pronađete svoju malu pobedu koja život znači.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA