Za koje namirnice je posuđe od livenog gvožđa idealno, a koje nikada ne treba pripemati u njemu

Liveno posuđe prilično je izdržljivo i pristupačno, a može se koristiti i u rerni

  • 0
Tiganj od livenog gvožđa, posuđe Foto: Pixabay

Nije tajna da se najukusnije meso priprema u livenom posuđu. Ipak, ono što je mnogima nepoznanica jeste da ovo nije jedina namirnica za koju je ovakav tip posuđa idealan.

Liveno posuđe prilično je izdržljivo i pristupačno, može se koristiti i u rerni, što znači da je u njemu moguće pripremati i kukuruzni hleb, pa i razne pite.

Još jedan bonus ovog posuđa je što se, nakon kuvanja, ispere toplom vodom i ostavi da se suši.

Ipak, treba znati i koja jela nikada ne treba pripremati u livenom posuđu, kako se ne bi oštetilo.

Kisela hrana

Kuvanje kisele hrane u livenom posuđu, poput sosa od paradajza može oštetiti zaštitni sloj. Još gore je što takav sos može poprimiri ukus metala, a posebno ko se radi sosu za testeninu koji zahteva duže vreme kuvanja.

U ovom slučaju, bolje je upotrebiti tiganj ili šerpu od drugih materijala.

Tiganj od livenog gvožđa, posuđe Foto: Pixabay

Meso koje se dinsta u vinu, ipak ne bi trebalo pripremati u ovom tipu posuđa. Kiselina u ovakvoj hrani može poprimiti ukus metala, kao i sos od paradajza. Osim što će biti lošeg ukusa, potencijalno može škoditi vašem zdravlju.

Lepljiva hrana

Omlet i druga jela od jaja mogu se zalepiti za površinu kada pokušate da ih izvadite iz tiganja od livenog gvožđa. To znači da ćete, pored posluživanja ružnog omleta, doći u iskušenje da tiganj potopite u vodu i deterdžent, što će oštetiti njen zaštitni sloj.

Kao i kod omleta, moguće je da ćete imati problema sa hranom poput palačinki ili prženog pirinča, pogotovo kad je posuda nova.

Hrana koja će savršeno biti pripremljena u posuđu od livenog gvožđa jeste pržena piletina, prsa ili krilca, pica, pa čak i "izvrnuta" torta od jabuka ili nekog drugog voća.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA