Kako da uzgajate raskošne hortenzije: Uz minimalnu negu do dvorišnog cveća koje će svima oduzeti dah

Za uspešnu negu hortenzija, važno je da znate i koje uzgajate, pa iako ih ima oko sedamdesetak vrsta, najčešće su puzavice, glatke i velikolisne

  • 0
Hortenzije, cveće, cvet, bašta, baštensko cveće

Foto: Pixabay

Velike cvetne hortenzije privlače pažnju gde god da ih posadite. Kao centralna tačka u bašti, u vazi, venčanim buketima, mnogima su omiljeni cvet. Osim raskošnog izgleda, popularne su i zbog lakog uzgajanja, a kako biste imali mnogo cvetova, sve što treba da uradite jeste da im osigurate prave količine vode i đubriva.

Za uspešnu negu hortenzija, važno je da znate i koje uzgajate, pa iako ih ima oko sedamdesetak vrsta, najčešće su puzavice, glatke i velikolisne.

Svaka od njih zahteva malo drugačiju negu, a uz malo znanja i planiranja pravilno ćete moći da ih negujete, a one će vam uzvratiti raskošnim cvetanjem.

Koliko često treba zalivati hortenzije

 

Sve hortenzije vole vodu. Njihovo ime dolazi od grčkog "hydra" što znači "voda" i "angeon" što znači "posuda". Ali, koliko vode im je zapravo potrebno?

Odgovor ćete znati kad pogledate lišće. Dakle, ako lišće pada, verovatno je vreme za zalivanje. Lišće se opušta i pada popodne, pa je najbolje da sačekate veče i vidite hoće li se podići ili im je ipak potrebna voda.

Kada sadite hortenziju u zemlju, najbolje je zalivati biljku najmanje tri puta nedeljno kako bi koren ojačao. Obavezno održavajte zemlju vlažnom, ali ne i natopljenom do te mere da zemlja ne upije vodu.

Kako razmnožavati hortenzije

 

Đubrenje hortenzija može biti nešto zahtevniji zadatak. Većini ne treba mnogo đubriva, ali stručnjak za negu ovog cveća Majkl Dir, profesor hortikulture Univerziteta Džordžija, kaže da je najbolje univerzalno đubrivo koje se primenjuje krajem zime ili početkom proleća.

Budite oprezni pri nanošenju đubriva - ako stavite previše, dobićete više listova nego cvetova. Previše azotnog đubriva takođe može dovesti do toga da stabljike biljke budu duge, a cvetnih pupoljaka biće manje.

Hortenzije puzavice

 

Stvarajući velike cvetne grozdove, hortenzije puzavice najčešće imaju bele cvetove, ali cvetovi nekoliko sorti mogu biti i ružičaste boje. Cvetanje počinje u julu i nastavlja se u jesen. Biljke se najbolje snalaze na suncu i dobro dreniranom tlu. Ako želite veliku hortenziju, ova sorta je za vas. Mogu da porastu i do 10 metara visine.

Da biste dobili više cvetova od ove vrste, posadite ih na sunčanoj strani, zalivajte ih tokom sušnih perioda, a posebno ako primetite da venu. Oko biljke dodajte dosta organske smese, poput komposta. Bilo kakvo drastično rezanje obavite u rano proleće, neposredno pre pojave novog rasta.

Glatka hortenzija

 

Nazvane po teksturi velikih listova, glatke hortenzije poznate su po ogromnim, okruglim, belim cvetovima. Poreklom sa područja Severne Amerike, ova sorta počinje da cveta krajem juna i nastavlja da sveta sa prekidima tokom celog leta.

Raste u osunčanim i blago senovitim uslovima.

Kako bi što bolje cvetala, ovu sortu hotrenzije sadite na sunčanoj strani, ali pazite da zemlja bude vlažna. Zalivajte ih u vreme suše, a posebno tokom letnjih vrućina. Tlo takođe dohranite organskim đubrivima, poput komposta.

Velikolisna hortenzija

 

Ove hortenzije prvenstveno cvetaju na stabljikama iz prethodne godine (ponekad se nazivaju i "prošlogodišnje drvo"). Ako orežete stabljike jedne godine, verovatno ćete odrezati cvetove sledeće godine.

Mrtve stabljike uklonite u proleće. Ako želite da formirate oblik, učinite to najkasnije početkom avgusta, jer se cvetni pupoljci sledeće godine postavljaju kad temperature počnu da padaju.

U hladnim letnim podnebljima sa obilnom vlagom, hortenzije velikog lista mogu se uzgajati na direktnom suncu. Ali tamo gde su leta topla i suva, ove hortenzije vole jako jutarnje sunce i popodnevnu hladovinu. Previše tamna mesta rezultiraće manjim brojem cvetova.

U hladnim regijama na cvetanje može uticati rani jesenji mraz, kasni prolećni mraz ili hladne zimske temeprature.

Ovu sortu hortenzija možete da pokrijete malčem (borovom korom) od 12-18 centimetara posle prvog mraza, i da sklonite malč čim prođe pretnja mraza u proleće.

Da bi što više cvetale, hortenzije ove vrste zalivajte dobro u proleće i rano leto. Godišnje menjajte tlo kompostom. Ne orezujte ih ako nije potrebno (osim uklanjanja mrtvih ili bolesnih grančica). Orezivanje sorti koje cvetaju samo na starom drvetu ograničite na kraj juna i početak avgusta.

Obezbedite stabljikama dodatnu zaštitu zimi tako što ćete ih umotati u kesu i izolovati ih iseckanim lišćem. Držite ih udaljene jedne od drugih dovoljno da bi imale protok vazduha.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA