≫ 

Cvet začinskog bilja koji večno traje: Trikovi da u svom domu imate lekovite sastojke za svako jelo

Da bismo vam predstavili i saznali sve o "kraljicama" začinskog bilja koje veoma lako možete gajiti sami, posetili smo jednu beogradsku cvećaru

  • 1

Za njih vam ne treba puno prostora. Ono ne zahteva previše nege. Možete ga posaditi i kad je napolju hladno, i čuvati ga u unutrašnjosti doma. Potrebno mu je samo malo pažnje, a zauzvrat pruža čitavu lepezu dobrobiti. Začinsko bilje se od davnina koristi u medicinske svrhe, u kulinarstvu, a i ulepšava svaki vrt, baštu, terasu...

Kako bismo otkrili nešto više o začinskom bilju, posetili smo jednu beogradsku cvećaru i porazgovarali sa Aleksandrom Čučković, master menadžerom ekologije, a evo šta smo sve od nje saznali.

Predstavljamo vam "kraljice" začinskog bilja:

1. Žalfija se koristi u lečenju upornih bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija grla, bešike, creva, bubrega... Za žalfiju je karakteristično da ne stvara rezistenciju kao što je slučaj sa sintetičkim antibioticima. Treba je uzimati dozirano, po potrebi i uz savet stručnog lica.

2. Matičnjak ima ukus limuna, koristi se kao dodatak salatama, sosovima, pudinzima, želeima, voćnim salatama i vinu. Odličan je kao čaj za smirenje.

3. Nana je jedna od najpoznatijih lekovitih biljaka koja se koristi od davnina u narodnoj medicini. U savremenoj medicini se nana koristi protiv mnogih bolova, tegoba, upala i infekcija, u vidu čajeva, ali ulazi i u sastav eteričnih ulja, lekova i kozmetičkih preparata. Koristi se i kao dodatak mnogim jelima.

4. Nana mohito se najčešće koristi u sirovom stanju prilikom pripreme osvežavajućih sokova i koktela. Od svih lekovitih biljaka, mohito nana je, kao i ostale sorte nane, jedna od najpopularnijih narodnih lekova.

5. Rukola je prepuna vlakana koja potpomažu dobru probavu. Pomaže vam da snizite holesterol i da nivo šećera držite pod kontrolom. Rukola poseduje visok nivo hlorofila koji sprečava oštećenja DNK i jetre.

6. Majčina dušica je višegodišnja lekovita začinska biljka. Njeni listići se koriste sušeni i sveži za salate, jela sa paradajzom i mesom. Koristi se i za čaj.

7. Timijan se koristi u medicini i farmaciji za izradu preparata koji se primenjuju kod bakterijskih infekcija disajnih organa. Zbog svog prijatnog ukusa koristi se u izradi pasta za zube i vodica za ispiranje usta.U prehrambenoj industriji se koristi kao začin i dodatak jelima.

8. Peršun - zahvaljujući svom lekovitom sastavu i bogatstvu vitamina i minerala, odlično je pomoćno sredstvo u lečenju različitih oboljenja. Talođe, peršun je nezaobilazan kao začin za brojna jela.

9. Korijander - list i seme korijandera koriste se za poboljšanje varenja, kod problema sa gastritisom, čirom na želucu i dvanaestopalačnom crevu, za iskašljavanje, kod bronhitisa i upale pluća, kod upale bešike i mokraćnih puteva, reume i artritisa, za ublažavanje depresije, snižavanje krvnog pritiska, poboljšavanje sna. Korijander ima i ulogu u detoksikaciji organizma od nagomilanih otrova.

10. Mirođija - sadrži poprilične količine gvožđa, magnezijuma i kalcijuma, te je veoma bogata flavonoidima, snažnim antioksidantima koji imaju antivirusna i antiupalna svojstva. Gotovo svi delovi mirođije su lekoviti, može se sušiti ili koristiti u svežem obliku.

11. Smilje - tradicionalno se upotrebljava kao pomoć kod astme, migrene i kožnih oboljenja. No, ono po čemu je ova biljka najpoznatija jeste njeno snažno delovanje protiv starenja kože, zato je sve popularniji sastojak kozmetičkih preparata. Jedna od najzanimljivijih činjenica je da njegov prelepi žuti cvet kada se ubere i osuši, zadržava izgled kao da je svež, pa tako može večno da traje.

12. Ruzmarin santolina je vinogradski ruzmarin, atraktivna perena koja miriše kao ruzmarin. Cveta u maju. Raste do 30 cm.

Aleksandra nam je pokazala kako se pravilno sadi, presađuje i neguje začinsko bilje u toplini vašeg doma, a video o tome pogledajte na početku teksta.

Video: Koje cveće najbolje odbija insekte

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    20. april 2021 | 12:15

    Тимијан је мајчина душица. А за слику невена сте ставили кадифицу. Иначе јако леп и пријатан прилог. Свиђају ми се такви Ваши видео прилози, можда мало спорије да се мењају слике, не стигнем увек да прочитам, а занима ме.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA