Ako tražite da iznajmite stan, pored kirije mislite i na ova 4 detalja

Kada suzite izbor na nekoliko stanova na dobroj lokaciji i po povoljnoj ceni zakupa obavezno razmotrite i ova četiri faktora

  • 0
Nekretnine Foto: Pixabay

Tražite stan za iznajmljivanje, a važno vam je da bude blizu posla i da kirija nije previsoka? Možda vam se čini da takav stan zapravo i ne postoji, ali sa velikom ponudom nekretnina na Internetu danas nije teško pronaći udoban stan koji odgovara vašim finansijskim mogućnostima.

Međutim, pored lokacije i cene zakupa postoji još nekoliko važnih detalja na koje bi trebalo da obratite pažnju kada želite da zakupite stambeni prostor u Beogradu ili bilo kom drugom gradu u Srbiji. Nema sumnje da povoljna kirija i lepo uređen stan lako mogu da privuku na oglasima za izdavanje nekretnina, ali pre nego što se uselite u prvi stan koji vam se dopadne razmislite i o sledećem.

#1 Ne useljavajte se bez ugovora

Nekretnine Foto: Pixabay

Bez obzira na to da li iznajmljujete stan na kraći ili duži period, opšta preporuka je sklapanje ugovora sa stanodavcem. Zapravo, ugovor o zakupu je dobar način da zaštitite svoja stanarska prava i odredite sve uslove stanovanja.

Neke od bitnijih odrednica koje ugovor treba da sadrži su visina mesečne kirije, način i rok plaćanja, koliko će trajati zakup (3, 6 ili više meseci ili na neodređeno), zatim lični podaci osoba koje će živeti u iznajmljenom stanu. Mogu se precizirati i detalji kao što je način plaćanja ostalih troškova, te ko i pod kojim uslovima plaća eventualne popravke u stanu.

Poželjno je da ugovor o zakupu stana prati i zapisnik u kome će pisati šta se sve od stvari nalazi u stambenom prostoru i kakvo je stanje stvari. Na ovaj način, po isteku ugovorne obaveze možete izbeći nesporazume i nesuglasice sa stanodavcem.

#2 Koliki su računi?

Nekretnine Foto: Pixabay

Troškovi stanovanja ne podrazumevaju samo zakup stana. Pored kirije, morate misliti i na sve prateće mesečne račune – grejanje, Internet i kablovsku televiziju, struju i komunalne usluge (Infostan, ako je stan u Beogradu).

Infostan je često najbitnija i najveća stavka na ovom popisu. Ukoliko iznajmljujete nekretninu veće kvadrature sa centralnim grejanjem, računajte na to da tokom cele godine imate mesečne račune u iznosu od nekoliko hiljada dinara. Ovim računom objedinjene su usluge održavanja i čišćenja zgrade, voda i kanalizacija, potrošna topla voda, iznošenje smeća, kao i zajednička električna energija.

Za one stanove koji nemaju centralno grejanje, odnosno greju se na TA peć, klima uređaj ili uljani i norveški radijator, dodatno treba misliti na taj trošak u zimskim mesecima. Dobro se raspitajte kod budućeg stanodavca koliko okvirno može da vas košta grejanje. Za jednu od jeftinijih opcija važi grejanje na gas (kubik kod Srbijagasa košta 32,28 dinara). Kad je u pitanju grejanje na struju, mesečni račun varira u zavisnosti od uređaja – najskuplja varijanta je ako koristite grejalicu, dok se grejanje na TA peć isplati ako se peć puni noću, po jeftinijoj tarifi.

Nemojte zaboraviti ni na kablovsku. Proverite na koji paket je pretplaćen stan, kao i šta pretplata obuhvata. Iako se ova stavka često zanemari, jer deluje kao da ne košta mnogo, postoje i veći paketi koji podrazumevaju usluge kablovske televizije, fiksnog telefona i Interneta. Njihova cena se kreće od 1.000 do 5.000 dinara. Popričajte sa budućim stanodavcem o mogućnosti da smanjite paket ako npr. ne planirate da gledate televiziju ili već imate svoj Internet.

Ako ste pronašli stan koji vam odgovara i čiji mesečni troškovi ne premašuju vaš budžet, obratite pažnju još i na zaostala dugovanja. Prvi računi koji stignu pokazaće da li ima neregulisanih dugova koji su nastali pre vašeg useljenja, pa ukoliko ih ima porazgovarajte sa stanodavcem da se to uredi u korektnom roku.

#3 U kakvom stanju su podovi i stolarija?

Nekretnine Foto: Pixabay

Nije retkost da nas privuku nov nameštaj i kućni uređaji, povoljna kirija i dažbine. Međutim, sa aspekta funkcionalnosti i energetske efikasnosti veoma je važno da proverite u kakvom stanju su podovi i stolarija u stanu.

Kvalitetni podovi u stambenoj zgradi su od suštinskog značaja za zvučnu i toplotnu izolaciju. Ako je, primera radi, u stanu ugrađen laminat, nećete imati mnogo posla oko održavanja i čišćenja. Za razliku od parketa i podova od masivnog drveta, kvalitetan laminat je skoro pa nemoguće ogrebati, oštetiti nogarima nameštaja ili žarom cigarete. Uz to postoje i neke vrste izrađene po inovativnoj tehnologiji koje su otporne na vodu i plamen. Lako se čisti - usisavanje i jednostavno prebrisavanje vlažnom krpom je dovoljno da laminat zablista. Sve ove prednosti umanjuju šanse da na bilo koji način napravite štetu u stanu koji iznajmljujete, a samim tim vas štede nepotrebnih troškova.

Što se stolarije tiče, u novim zgradama se uglavnom postavljaju PVC prozori, kao jedno od ekonomičnijih i boljih rešenja. No ako u zakup uzimate stan u staroj gradnji, obavezno proverite sve prozore: da li dobro dihtuju, da li su ispravne sve kvake i brave. Iako deluje kao sporedna stvar, stanje u kome se nalaze prozori u stanu umnogome može uticati na potrošnju energije i vaše mesečne račune. Pored toga, zbog loše stolarije stan zimi nije moguće optimalno zagrejati ni leti rashladiti, čime je komfor stanovanja naročito narušen.

#4 Da li imate parking mesto ili garažu?

Ukoliko imate svoj automobil, raspitajte se da li stan koji želite da iznajmite ima obezbeđeno parking mesto ili garažu. Parkiranje može predstavljati veliki problem, naročito u Beogradu i drugim velikim gradovima. Ne želite da vam svaki povratak s posla predstavlja stres zbog traženja parkinga.

Takođe, nepropisno parkirano vozilo u svakom trenutku može da odnese „pauk“. U slučaju da zgrada nema svoju garažu, u kojoj bi automobil bio bezbedan, onda obavezno tražite stambeni kompleks sa parkingom. Ako to znači veću kiriju nego iznajmljivanje stana bez parkinga – ipak uzmite stan sa parking mestom i poštedite sebe plaćanja kazni i bespotrebnih briga.

Kada suzite izbor na nekoliko stanova na dobroj lokaciji i po povoljnoj ceni zakupa obavezno razmotrite i ova četiri faktora. Pažljivo sagledajte sve opcije, donesite pravu odluku i osigurajte ugovorom udoban život u iznajmljenom stanu.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA