Jednom zasađeni, cvetaće godinama: Raskošne božure moguće je gajiti i na terasama

Divni, impresivni cvet božura bilo kom prostoru daje veliku dozu sofisticiranosti i elegancije

  • 0

Veliki, bogati, skladnih cvetova i baršunaste teskture latica, božuri su jedni od omiljenih prolećnih cvetova. Malo ko je ravnodušan kada ih ugleda. Njegova raskoš izaziva divljenje i nema vrta koji neće oplemeniti.

Cvetovi su jednostavni i javljaju se u proleće i leto, a listovi zeleni, razdeljeni sa primesom bronze kada su stabljike mlade. U jesen poprimaju crvenkasti ton.

Poreklom iz Kine, ovo žbunasta biljka je trajnica, koja cveta najviše u maju i junu mesecu, a jednom zasađeni božur može na istom mestu cvetati godinama.

Nadzemni delovi u jesen odumiru, a u proleće ponovo rastu izdanci iz korena koji je prezimio u zemlji. Božuri dobro podnose vrućine i nije im potrebno previše zalivanja.

Zahtevaju duboko, nahranjeno tlo kako bi dali velike i bogate cvetove sa puno latica. Tlo je, pre sadnje, potrebno pripremiti organskim i mineralnim đubrivom. S obzirom na to da je žbunast i da mu je potrebno mnogo prostora, božur je potrebno saditi u razmaku od 75 do 90 centimetara.

Divne, impresivni cvet božura bilo kom prostoru daje veliku dozu sofisticiranosti i elegancije. Baš zato ga dizajneri enterijera vole i često koriste kao završni ukras. Buketu božura ne treba ništa osim jednostavne vaze koja će istaći svu njihovu lepotu.

Neretko je božur i glavna zvezda bidermajera.

Božuri su obožavani grmovi prekrasnog kuglastog cveta. Njihov cvet pun je simboličnog značenja - ponekad je simbol prolaznosti, ponekada ljubavi i naklonosti, nosilac blagostanja, časti, vrednosti i plemenitosti.

Sade se duboko, kako se tokom letnjih vrućina ne bi osušili. Vole mediteransku i umerenu klimu i delimičnu senku. Idealno tlo je lagana i mekana zemlja koju bi trebalo obogatiti kompostom.

Ova prekrasna biljka koja pleni svojim predivnim cvetovima vrlo je popularna u dvorištima. Samoniklo raste u Maloj Aziji i Evropi.

Rod obuhvata zeljaste vrste visine od 0,5 do 1,5 metra i drvenaste vrste koje narastu i do 2,5 metra u visinu.

Može se saditi u veće saksije ili žardinjere i njima ukrasiti terase ili balkone. Drvolike božure poželjno je saditi na mesto gde je ujutro senka kako bi nakon ranih prolećnih mrazova bili zaštićeni od ranog jutarnjeg sunca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA