Raskošna cinija je najkorisniji cvet za baštu: Zašto je dobro zasaditi baš ovu biljku

Jedina mana cinije je što cveta samo tokom leta

  • 0

Ako imate baštu, sigurno znate da nije dovoljno zasaditi samo povrće i da je potrebno dodati i cveće koje će privlačiti oprašivače i terati štetočine. Jedna od najboljih biljki za tu namenu je cinija.

Ranije je bila neizostavni biljni element u svim baštama, a izvorna domovina joj je Meksiko, što joj daje i odgovarajuće karakteristike tog podneblja. Odgovara joj potpuno sunčan položaj i zadovoljiće se umerenim zalivanjem.

Cvetovi cinije su nalik beloj radi, posebno one jednostavnije sorte. Cinije sa dvostrukim i punim cvetovima podsećaju na hirzanteme, a visina od 15 centimetara ih čini veoma čvrstim biljkama koje se uspravno drže i bez potpore.

Jedina mana cinije je što cveta samo tokom leta, odnosno tri meseca godišnje. Pošto postane hladnije i vlažnije, ona izgleda prilično neprivlačno.

Mogu biti nižeg i veoma visokog rasta, a tada su pogodne kao rezano cveće za vazu u kojoj se dosta dugo održe, a da ne izgube svoju izvornu boju i svežinu.

Najlepše su kad se sade u grupama, a kako cvetaju različitih boja i oblika, idealne su za rezano cveće. Cinije su prilično otporne na sušu, a u baštu privlače korisne insekte.

Osetljive su na presađivanje pa, ako ih uzgajate za to, činite to u biorazgradivim posudicama. Kada biljka naraste oko 8 cm, spremna je za presađivanje u vrt.

Ako ih sadite iz semena, kad se tlo zagreje, dovoljno je plitko rasuti seme i pokriti ga slojem komposta. Seme cinije je krupno i lako će se probiti kroz taj sloj, a uz redovno zalivanje proklijaće već za nekoliko dana.

Tada treba samo čekati, pratiti male izdanke i paziti da ih ne sustigne korov. Na sreću, cinije rastu brzo pa će već mesec dana nakon setve biti tako velike i bujne da se zbog korova više ne treba brinuti.

Jedini problem koji bi mogao da se pojavi je težina biljke, posebno kod visokih sorti. Zato, ako procenite da bi mogle da se polome, diskretno ih poduprite drvenim stubićima.

(Telegaf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA