≫ 

Da li znate koji cvet je simbol Vaskrsa? Mnogima je omiljen, a ne znaju kakvu moćnu poruku šalje

Cvećem koje poklanjate šaljete poruku osobi koju darujete i stavljate joj do znanja koliko vam znači

  • 0
foto Pixabay foto Pixabay

Cveće je simbol poštovanja i pažnje prema onome kome ga poklanjate. Vekovima je baš to bio način da se izraze osećanja.

Ali vrlo često kada poklanjamo buket dragoj osobi i ne razmišljamo o simbolici koje to cveće nosi.

Naime, svaki cvet ima simboliku, baš kao i svaka boja, i zato bi ga trebalo poklanjati s pažnjom, jer šalje poruku onome kome ga darujemo.

Čak postoji i jezik cveća (floriografija) i on može poslužiti za izražavanje osećanja.

Kod nas postoji verovanje da se neparan broj cvetova poklanja za ljubav i radosne događaje u kući i životu, dok je paran broj namenjen za događaje koji simbolizuju duboku tugu, najčešće za sahrane.

Da li se poklanja paran ili neparan broj u buketu i za koju priliku zavisi od kulture i običaja nekog naroda.

Jedan cvet, bez obzira na vrstu, poklanja se iz sentimentalnih razloga, dok je tri ili pet rezervisano za godišnjice i rođendane.

Ako želite da pošaljete poruku cvećem, a ne znate kako, trebalo bi da se oslonite na njegovu simboliku.

Svaki cvet i boja imaju određeno značenje, a evo koje je značenje cvetova koje najčešće poklanjamo.

Ruža

Ruža je najomiljenija i najčešće uzgajana vrsta. Zato je često zasluženo nazivaju kraljicom cveća. U čitavom svetu poznata je kao simbol ljubavi, strasti i lepote.

Ruža je antički simbol boginje ljubavi. Veruje se da su ruže izrasle iz zemlje kad je Venera prvi put stala na kopno.

U staroj Grčkoj i Rimu često su bile ukras kurtizana, pa ih je zbog povezanosti s telesnom ljubavi zbog čega ih je hrišćanstvo u početku odlučno odbacivalo.

Kasnije ruže dobijaju ugled i u hrišćanstvu, ali ovog puta kao simbol duhovne ljubavi.

Crvene simbolišu strast i ljubav, a ređe mogu nositi poruku zahvalnosti i zadovoljstva. Bele su simblol čednosti, iskrenosti i bezgrešnosti, dok žute s jedne strane simbolizuju veselje, a s druge, što je ukorenjeno u našoj tradiciji, neverstvo i ljubomoru.

Ako nekom poklonite narandžastu ružu šaljete mu poruku žudnje i opčinjenosti, a purpurnom ljubav na prvi pogled. Plave ruže, pošto su veštačke, su simbol nemogućeg, a tamnoljubičaste želje za posebnošću.

Kala

Smatra se da kala predstavlja nevinost, vrlinu i čistotu i povezuje se sa Bogorodicom.

Ovaj cvet, najčešće bele boje vezuje se  za Vaskrs, kao simbol Isusovog vaskrsnuća.

Na mnogim slikama i drugim umetničkim delima kala je prikazivana sa Bogorodicom ili anđelima iz Blagovesti.

Kako kala cveta u proleće, postala je i simbol mladosti i ponovnog rađanja.

Orhideja

U drevnoj Kini orhideje su često povezivane sa plodnošću i smatralo se da pomažu pri začeću. To je egzotični i prefinjen cvet koji označava ljubav, romansu, erotiku i želju za intimnošću.

Često se poklanja bolesnima kako bi im se poželeo brži oporavak, kao i ambicioznim ljudima da bi imali uspeha u karijeri.

Veruje se da nije pristojno pokloniti samo jednu orhideju, osim ako nije luksuzno upakovana.

Orhideja unosi mir i spokoj u dom, a eterično ulje ili parfem na bazi orhideje pokrenuće vašu kreativnost i pomoći vam da budete uspešniji u životu.

Ljiljan

Zbog svoje veličine i nesvakidašnje lepote ljiljan je oduvek bio cenjen cvet.

U staroj Grčkoj bio je posvećen vrhovnoj boginji Heri, kraljici neba, zaštitnici braka i potomstva. Mit kaže da su ljiljani nastali iz kapljica njenog mleka koje su pale na zemlju.

Beli ljiljan je simbol uzvišenosti i čistoće. Često ga povezuju s verskim svetkovinama i mnogi veliki slikari su ga ovekovečili na svojim platnima.

Ljiljan je i rajski cvet – simbol beskrajne lepote, sreće, besmrtnosti i spasa. Vrlo često se koristi na venčanjima, jer simbolizuje odabiranje voljenog bića.

Lala

Lala je simbol ponosa i slave.

Crvena simbolizuje ljubav, a žuta beznadežnu ljubav. Ružičasti tulipan označava brižnost i dostojanstvo, a beli opraštanje.

Gerber

Cvet gerbera simboliše sreću i radost. On će uneti sunčevu svetlost i toplinu u dom bez obzira na to koliko dan mračno izgledao.

Simbol gerbera povezan je sa lepotom, čistotom i nevinošću. Pošto je i simbol dece i majčinstva, biće savršen poklon za ženu koja je upravo dobila decu ili ih očekuje.

Žuti gerber simboliše veselje, crveni buđenje strasti i energije, ružičasti deluje umirujuće, narandžasti predstavlja simbol života i zdravlja, a beli gerber smiruje um.

Magnolija

Označava dostojanstvo i otmenost. Ukoliko je njen cvet beo, ona je znak nevinosti.

Ako je cvet magnolije ružičast, onda označava stidljivost i najčešće se poklanja devojkama koje još nisu upoznale pravu ljubav.

Narcis

Narcis može označavati samoljublje, egoizam i prolaznost. Čak i jedna karakteristika u psihologiji kojom se opisuje samoljublje nosi ime narcizam.

Ipak, može biti i simbol rođenja, ponovnog buđenja, novog početka, s obzirom na to da ovaj cvet niče među prvima. Žuti narcis može označavati i prezir. Njegova simbolika zavisi od kulture i naroda.

Na Istoku je ovaj cvet izuzetno cenjen kao simbol dobrih poslovnih poduhvata, a samim tim i napretka u karijeri.

Kinezi ovaj cvet poklanjaju u želji da nekog podstaknu i motivišu da brže i efikasnije obavlja svoje zadatke. Smatraju da je narcis jedan od najboljih pokazatelja napornog rada koji na kraju mora biti adekvatno nagrađen.

Video: Evo koji cvet da poklonite svojoj srodnoj duši i koja im je simbolika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA