• 0

Da li znate koji cvet je simbol Vaskrsa? Mnogima je omiljen, a ne znaju kakvu moćnu poruku šalje

Cvećem koje poklanjate šaljete poruku osobi koju darujete i stavljate joj do znanja koliko vam znači

  • 0
foto Pixabay

foto Pixabay

Cveće je simbol poštovanja i pažnje prema onome kome ga poklanjate. Vekovima je baš to bio način da se izraze osećanja.

Ali vrlo često kada poklanjamo buket dragoj osobi i ne razmišljamo o simbolici koje to cveće nosi.

Naime, svaki cvet ima simboliku, baš kao i svaka boja, i zato bi ga trebalo poklanjati s pažnjom, jer šalje poruku onome kome ga darujemo.

Čak postoji i jezik cveća (floriografija) i on može poslužiti za izražavanje osećanja.

Kod nas postoji verovanje da se neparan broj cvetova poklanja za ljubav i radosne događaje u kući i životu, dok je paran broj namenjen za događaje koji simbolizuju duboku tugu, najčešće za sahrane.

Da li se poklanja paran ili neparan broj u buketu i za koju priliku zavisi od kulture i običaja nekog naroda.
Jedan cvet, bez obzira na vrstu, poklanja se iz sentimentalnih razloga, dok je tri ili pet rezervisano za godišnjice i rođendane.

Ako želite da pošaljete poruku cvećem, a ne znate kako, trebalo bi da se oslonite na njegovu simboliku.

Svaki cvet i boja imaju određeno značenje, a evo koje je značenje cvetova koje najčešće poklanjamo.

Ruža

Ruža je najomiljenija i najčešće uzgajana vrsta. Zato je često zasluženo nazivaju kraljicom cveća. U čitavom svetu poznata je kao simbol ljubavi, strasti i lepote.

Ruža je antički simbol boginje ljubavi. Veruje se da su ruže izrasle iz zemlje kad je Venera prvi put stala na kopno.

U staroj Grčkoj i Rimu često su bile ukras kurtizana, pa ih je zbog povezanosti s telesnom ljubavi zbog čega ih je hrišćanstvo u početku odlučno odbacivalo.

Kasnije ruže dobijaju ugled i u hrišćanstvu, ali ovog puta kao simbol duhovne ljubavi.

Crvene simbolišu strast i ljubav, a ređe mogu nositi poruku zahvalnosti i zadovoljstva. Bele su simblol čednosti, iskrenosti i bezgrešnosti, dok žute s jedne strane simbolizuju veselje, a s druge, što je ukorenjeno u našoj tradiciji, neverstvo i ljubomoru.

Ako nekom poklonite narandžastu ružu šaljete mu poruku žudnje i opčinjenosti, a purpurnom ljubav na prvi pogled. Plave ruže, pošto su veštačke, su simbol nemogućeg, a tamnoljubičaste želje za posebnošću.

Kala

Smatra se da kala predstavlja nevinost, vrlinu i čistotu i povezuje se sa Bogorodicom.

Ovaj cvet, najčešće bele boje vezuje se  za Vaskrs, kao simbol Isusovog vaskrsnuća.

Na mnogim slikama i drugim umetničkim delima kala je prikazivana sa Bogorodicom ili anđelima iz Blagovesti.

Kako kala cveta u proleće, postala je i simbol mladosti i ponovnog rađanja.

Orhideja

U drevnoj Kini orhideje su često povezivane sa plodnošću i smatralo se da pomažu pri začeću. To je egzotični i prefinjen cvet koji označava ljubav, romansu, erotiku i želju za intimnošću.

Često se poklanja bolesnima kako bi im se poželeo brži oporavak, kao i ambicioznim ljudima da bi imali uspeha u karijeri.
Veruje se da nije pristojno pokloniti samo jednu orhideju, osim ako nije luksuzno upakovana.

Orhideja unosi mir i spokoj u dom, a eterično ulje ili parfem na bazi orhideje pokrenuće vašu kreativnost i pomoći vam da budete uspešniji u životu.

Ljiljan

Zbog svoje veličine i nesvakidašnje lepote ljiljan je oduvek bio cenjen cvet.

U staroj Grčkoj bio je posvećen vrhovnoj boginji Heri, kraljici neba, zaštitnici braka i potomstva. Mit kaže da su ljiljani nastali iz kapljica njenog mleka koje su pale na zemlju.

Beli ljiljan je simbol uzvišenosti i čistoće. Često ga povezuju s verskim svetkovinama i mnogi veliki slikari su ga ovekovečili na svojim platnima.

Ljiljan je i rajski cvet – simbol beskrajne lepote, sreće, besmrtnosti i spasa. Vrlo često se koristi na venčanjima, jer simbolizuje odabiranje voljenog bića.

Lala

Lala je simbol ponosa i slave.

Crvena simbolizuje ljubav, a žuta beznadežnu ljubav. Ružičasti tulipan označava brižnost i dostojanstvo, a beli opraštanje.

Gerber

Cvet gerbera simboliše sreću i radost. On će uneti sunčevu svetlost i toplinu u dom bez obzira na to koliko dan mračno izgledao.

Simbol gerbera povezan je sa lepotom, čistotom i nevinošću. Pošto je i simbol dece i majčinstva, biće savršen poklon za ženu koja je upravo dobila decu ili ih očekuje.

Žuti gerber simboliše veselje, crveni buđenje strasti i energije, ružičasti deluje umirujuće, narandžasti predstavlja simbol života i zdravlja, a beli gerber smiruje um.

Magnolija

Označava dostojanstvo i otmenost. Ukoliko je njen cvet beo, ona je znak nevinosti.

Ako je cvet magnolije ružičast, onda označava stidljivost i najčešće se poklanja devojkama koje još nisu upoznale pravu ljubav.

Narcis

Narcis može označavati samoljublje, egoizam i prolaznost. Čak i jedna karakteristika u psihologiji kojom se opisuje samoljublje nosi ime narcizam.

Ipak, može biti i simbol rođenja, ponovnog buđenja, novog početka, s obzirom na to da ovaj cvet niče među prvima. Žuti narcis može označavati i prezir. Njegova simbolika zavisi od kulture i naroda.

Na Istoku je ovaj cvet izuzetno cenjen kao simbol dobrih poslovnih poduhvata, a samim tim i napretka u karijeri.

Kinezi ovaj cvet poklanjaju u želji da nekog podstaknu i motivišu da brže i efikasnije obavlja svoje zadatke. Smatraju da je narcis jedan od najboljih pokazatelja napornog rada koji na kraju mora biti adekvatno nagrađen.

Video: Evo koji cvet da poklonite svojoj srodnoj duši i koja im je simbolika

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima