≫ 

Održavanje sobnih biljki u maju: Jedan sastojak koji imate u kući može da učini čudo za vaše cveće

Majske temperature nekada su visoke, pa postoji potreba da sa posebnom pažnjom negujete kućno cveće

  • 1
Sobne biljke cveće saksija kuća dom Foto: Shutterstock

Maj je mesec kada postaje toplije i sobne biljke traže posebnu negu. Ukolko ih ostavite bez dovoljno vode, biljke će se postepeno sušiti.

Nema jednostavnijeg puta da proverite vlažnost zemljišta od toga da ga direktno pipnete prstom.

Ali nemojte da upadnete u zabludu, jer nekada zemlja može da bude suva na površini, a vlažna u dubljim slojevima, pa s toga zagrebite prstom malo dublje.

Sobne biljke obilno zalivajte, ali već posle pola sata trebalo bi da ispraznite tacne u kojima se skupila voda.

Povremeno ih  zalijete svežom vodom u koju možete ubaciti prihranu.

Majske temperature ponekada su visoke, pa ako otvarate vrata da se rashladite, pazite da vaše sobne lepotice ne budu izložene promaji.

Ukoliko ste neke od biljaka skorije presadili u novu zemlju, ne morate ih dodatno đubriti barem prva dva meseca.

Prirodna prihrana

Ako je vaše sobno cveće zatajilo zbog promene temperature, postoji recept kako da ga oporavite. Možete da ga oživite na vrlo jednostavan način.

U litar vode usitnite ljuske od dva, tri jajeta i ostavite da odstoje tri dana na sobnoj temeperaturi. Ovim rastvorom zalivajte biljke.

U ljusci jaja nalazi se mnogo kalcijuma, magnezijuma i fosfora, koji su, jednostavno, neophodni za normalan rast biljaka.

Ovaj recept je isproban i odlično deluje. Vraća u život i najbeznadežnije sobno cveće.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M🌷💐🌷⚘

    7. maj 2021 | 17:52

    Hvala na savetu.Drago mi je da ste uveli rubriku o cvecu ,gde mi ljubitelji cveca mozemo da razmenimo iskustva i uvek naucimo nesto novo.Ja sam u Nemackoj kupila aparat zove se Blumen doctor , pomocu dve elektrode koje se zabodu u zemlju ocitava da li biljka ima dovoljno hranjivih materija , da li joj odgovara mesto i da li ima visak ili manjak vode.Obicno za prehranu koristim kvasac , orhideje ponekad zalijem zelenim cajem , a koristim i rastvor vode i sode bikarbone da prskam cvece.Za sve je potrebna ljubav jer cvece kada oseti da ga volite bogato vas nagradi raskosnim cvetanjem i bujanjem.Posto mnogo volim angloneme imam ih 10 razlicitih pa ne bi bilo lose da napisete nesto nekad o njima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA