≫ 

Rešavamo muke sa internet receptima: Često pominju ove vrste brašna, šta je u Srbiji zamena za njih

Glavni je sastojak hleba i jedan od najčešćih sastojaka u kuhinjama širom sveta

  • 0
Brašno

Foto: Pixabay

Ako volite da kuvate i rado istražujete recepte na internetu, verovatno ste se nebrojeno puta susreli sa sastojcima na engleskom jeziku u kojima se spominjalo brašno za koje niste bili sigurni o kakvoj vrsti je reč.

Brašno se obično dobija od mlevene pšenice, kukuruza, raži, ječma, pirinča. Glavni je sastojak hleba i jedan od najčešćih sastojaka u kuhinjama širom sveta.

"All-purpose" ili "plain flour" - obično brašno

 

To je belo brašno, inače poznato kao obično ili višenamensko. Dobija se od zrna pšenice iz kojih je uklonjena većina mekinja i pšeničnih klica. Obično se radi o mlevenoj tvrdoj crvenoj pšenici ili mešavini oštrog i mekog brašna u razmeri 80:20 - u 100 grama brašna se nalazi 80 gr oštrog i 20 gr glatkog.

Ovo brašno ima široki raspon upotrebe, a uglavnom se koristi za lisnato i prhko testo, za kolače i keksiće. Iako, od njega ljudi prave i hleb, testo za picu, itd. Kad se upotrebljava u kolačima, tad se kombinuje sa nekim agensom za podizanje poput praška za pecivo ili sode bikarbone.

Testo

Foto: Pixabay

Koristi se i u pripremi "brzog" hleba poput onog koji se priprema sa sodom bikarbonom i gušće je teksture - u našim krajevima takav hleb zovemo pogačom. Takođe, kuvari njime uglavnom zgušnjavaju soseve.

Ova vrsta brašna se obično veštački izbeljuje, ali postoji i vrsta koja nije prošla izbeljivanje i prljavo je bele boje.

Da biste kod kuće napravili testo koje se samo podiže, u receptima na engleskom "self raising" brašno sve što treba  da uradite je da pomešate 100 gr običnog brašna sa jednom kašičicom praška za pecivo, i to sve dobro izmešate.

Ako vam u receptu piše da se neki kolač ili hleb pripremaju sa "self raising" brašnom, ovo je brašno koje će te koristiti.

Neki pekari i poslastičari znaju u takvo brašno dodaju još malo nekog sredstva za podizanje testa, poput sode bikarbone, jer to daje svetliju teksturu ili lakoću - na primer, ako je neko testo po receptu teže teksture, tokom pripreme se u samodizajuće brašno umeša se i malo sode bikarbone.

Crni hleb

Foto: Pixabay

"Wholemeal" ili "wholewheat flour" - integralno brašno

 

Ovakvo brašno je izrađeno od celog zrna pšenice. Kod usitnjavanja tokom proizvodnje pšenične klice se odvajaju od belog dela zrna i vraćaju se u belo brašno na kraju procesa mlevenja. Integralno brašno daje težu teksturu od belog, pa se često koristi u kombinaciji sa običnim belim brašnom.

"Strong flour"  

 

U receptima na engleskom jeziku često se nalazi i sastojak pod imenom "strong white bread flour", a reč je obrašnu koje se izrađuje od tvrđe sorte pšenice i sadrži dosta glutena. Ta činjenica ga čini idealnim za izradu hleba gde testo mora dosta da naraste, kako bi se dobio hleb lagane i prozračne teksture. Ovo brašno nikako nije pogodno u receptima za kolače.

Tzv. "jako brašno" mora dobro da se umesi, a zatim se ostavlja da odstoji i narasta, kako bi se gluten opustio i time se povećala elastičnost testa.

Brašno

Foto: Pixabay

Tip "00"

 

To je mleveno pšenično brašno koje izgleda poput običnog brašna, ali je posebne sorte i savršeno je za izradu nežne testenine ili rezanaca. Neki pekari ga rado upotrebljavaju za izradu pice.

Pšenično brašno može se zameniti nekim drugim

 

U nekim receptima za kolače pekari i poslastičari deo ili čak svu količinu pšeničnog brašna zamene pirinčanim, kukuruznim, brašnom od kestena, mlevenim bademima, palentom. Tako dobijaju bogatstvo različitih ukusa, ali i jela prilagođavaju ljudima sa drugačijim zahtevima.

Ipak, ako ste početnici u pripremi poslastica, pripazite na temperaturu i vreme pečenja takvih kolača jer promenom sastojaka se menja i način pečenja pa za početak potražite već gotove recepte u kojima je pšenično brašno zamenjeno nekim drugim, prenosi bbcgoodfood.com.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA