≫ 

Cvet zadivljujućeg izgleda i opojnog mirisa: Anđeoska truba je idealna biljka i za terasu i dvorište

Cvetovi su tokom dana poluotvoreni, a predveče se potpuno otvaraju

  • 1

Anđeoska truba ili brugmansija je biljka predivnih zvonastih cvetova, koja može da naraste i do četiri metra. Naziv je dobila po cvetovima koji vise nadole i podsećaju na trube, a zbog zadivljujućeg izgleda su nazvane anđeoske. Izuzetno je dekorativna, ali je isto toliko i otrovna.

Ovaj cvet veoma dobro podnosi sunce, ali je osetljiv na vetar.

U prirodi brugmansija izrasta u omanje drvo, dok kod nas uzgajana u saksiji ne prelazi 2 metra, ali se od nje vrlo lako može formirati i žbun.

Opojnog je mirisa, posebno predveče, nakon zalivanja. Cveta s početkom proleća pa sve do zimskih dana. Nakon cvetanja, na mestu cveta se stvara plod, sličan plodu kestena, samo bez bodlji. Odgovara joj pozicija sa jutarnjim suncem, odnosno bitno je da ne bude izložena direktnom suncu, jer će listovi po sebi dobiti opekotine i požuteti.

Zato je balkon idealno mesto za anđeosku trubu. Uzevši u obzir ogromne listove i cvetove, logično je da biljka zahteva veću količinu vode.

Kada cvetovi uvenu, trebalo bi ih skloniti kao bi izrasli novi i kako se ne bi stvorio plod. Anđeoska truba voli dreniranu zemlju, a tokom zime bi trebalo da je sklonite u zatvoreni prostor sa dosta svetlosti, koji ne bi trebalo da bude hladniji od 5 stepeni.

Posle sadnje i u vreme rasta, potrebno je redovno je đubriti. Đubrivo ne bi trebalo da bude u granulama, jer će se tako uništiti koren.

Biljka ima velike ovalne, tamnozelene listove dužine od 25 centimetra, koji u polusenci porastu veći, dok će na direktnom suncu biti nešto manji.

Cvetovi su velike trube okrenute na dole. Uobičajeno su bele boje, ali se mogu naći i u žutoj i roze. Mirišu opojno, ali se miris oseća tek predveče. Tokom dana su poluotvoreni, a predveče se potpuno otvaraju. Miris je opojan i prijatan i oseća se na većoj udaljnosti, i na taj način privlači noćne leptire koji ih oprašuju.

Tokom sunčanih i toplih dana potrebno je zalivati je svakodnevno i obilno. Ne voli jake vrućine i tokom toplih razdoblja neće preterano cvetati. Pupoljci se pojavljuju tek kada se temperature malo spuste.

Može se uzgajati i na suncu i u polusenci, a najbolje joj odgovara pozicija gde je deo dana malo na suncu, a ostatak u polusenci. Podnevno sunce im nikako ne odgovara, jer brzo isušuje zemlju i može da ošteti listove.

Video: Napravite svoju rajsku oazu uz pomoć cveća: Ove biljke najbolje uspevaju na sunčanim terasama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SLAĐANA ŽIVKOVIĆ

    20. maj 2021 | 08:16

    Cvece predivno i dali neko zna gde mogu naci sadnice brugmansije ili ANĐEOSKE TRUBE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA