≫ 

Medonosni cvet koji privlači leptire: Dekorativna lantana unosi miris citrusa u vaš dom

U našim krajevima ovaj cvet nazivaju i "Grčki lijander", a negde nosi ime i "Peščana vrbena"

  • 0

Lantana je grmoliki cvet koji brzo raste i dostiže visinu i do 8 metara, poreklom je iz Latinske Amerike, i tamo slobodno raste u tropskim šumama.

U našim uslovima može se gajiti kao trajnica ako joj se zimi obezbedi temperatura od minimum 5 stepeni. U našim krajevima ovaj cvet nazivaju i "Grčki lijander", a negde nosi ime i "Peščana vrbena".

Listovi ovih biljaka su kopljasti, reckasti i imaju aromatičan miris kad se protrljaju između prstiju.

Ove biljke poznate su kao medonosne biljke pa ih gaje mnogi pčelari.

Na otvorenom lantana cveta od proleća do prvih mrazeva, dok je u stakleniku njeno cvetanje moguće tokom cele godine.

Cvetovi su u žutoj, roze, ljubičastoj, beloj boji, jednobojni ili šareni. Često privlači leptire. Boja cvetova se može menjati tokom sazrevanja biljke, pa na jednom stablu može biti više cvetova u raznim bojama. Nakon cvetanja, posle cveta ostaje grozd sa bobicama - plodovima koji liče na kupine i u kojima je seme lantane.

Lantana traži dosta sunca. Može da napreduje u bilo kakvoj zemlji, a prehranjivanje je potrebno jednom u mesec dana i to tokom vegetacije, ipak, treba znati da lantana ne trpi preobilno đubrenje.

Lantana voli vlagu ali pri zalivanju voda ne bi trebalo da se zadržava u predelu oko korena biljke. Na nedostatak vode biljka će reagovati svojim uvelim izgledom, a ako ste preterali sa zalivanjem, počeće da odbacuje listove.

Presađivanje je potrebno kada saksija ili žardinjera u kojoj gajite lantanu postane mala, imajući u vidu da neke vrste jako brzo napreduju.

Lantana se orezuje početkom proleća, pre početka vegetacije, zato što zimi odbacuje listove. Orezivanje pomaže oblikovanje lantane.

Orežite je za jednu trećinu, a nove uzdanke pincirajte posle 3 do 4 lista, i dobićete lepo oblikovan mali grm.

Lantana može uspešno da prezimi i u svetlim i u mračnim prostorima.

Tokom zime lantanu zalivajte tek toliko da zemlja ne ostane suva. Izbegavajte da je držite na suvom mestu sa toplim sobnim vazduhom jer je to idealni uslov za napad lisnih vaši i belih mušica.

Video: Otkrivamo vam koje biljke najbolje rastu kada su u hladu: Lako se održavaju i svi ih vole

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA