Pitamo vas: Da li znate šta je pušačima gorući problem?

Danas se konačno možemo rešiti duvanskog dima

  • 9
Zapaljen papir Foto: Shutterstock

Pušači i njihova okolina znaju koliko je pušenje štetno. Pravo pitanje je da li znamo šta je tačno gorući problem kod pušenja cigareta i šta stvara najveću štetu? Nauka dokazuje da je to duvanski dim koji nastaje sagorevanjem cigarete. Istraživanja su istovremeno pokazala da nikotin nije primarni uzročnik bolesti povezanih s pušenjem, iako nije bez rizika i izaziva zavisnost.

Duvanski dim je taj koji sadrži više od šest hiljada materija, od kojih se za oko stotinu zna da su štetne i potencijalno štetne.

Kako nastaje duvanski dim

Procesom sagorevanja, koji počinje na temperaturi od oko 400 stepeni Celzijusa, duvan počinje da gori i stvara se duvanski dim. Žar na vrhu cigarete dostiže čak i do 900 stepeni pa se tako oslobađaju i sve štetne supstance. I njihovog nastajanja ali i duvanskog dima danas se, međutim, možemo konačno rešiti i u tome nam pomažu nauka i tehnologija. Istraživanja su pokazala da se iz duvana nikotin oslobađa i na nižoj temperaturi – od oko 250 stepeni Celzijusa, i to savremenom tehnologijom zagrevanja, a ne sagorevanja. Sve češće svetski eksperti iz oblasti javnog zdravlja govore da postoji bolja opcija za sve one pušače koji žele da promene svoje loše navike, ali nisu spremni da je se u potpunosti odreknu. Navode da odgovor može biti i u zagrevanju, odnosno manje štetnim alternativama koje su bazirane na tehnologiji zagrevanja.

Video: Koliko novca dnevno trošite na cigarete i hoćete li prestati da pušite nakon poskupljenja?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hulk

    2. jun 2021 | 09:21

    Kad imaš cigare a nemaš upaljač u 3 ujutru na placu u vikendici udaljenoj 7 km od najbliže civilizacije

  • Trt

    2. jun 2021 | 09:30

    Gorući problem je što su cigare skupe.

  • Pu šač

    2. jun 2021 | 09:28

    Najgore je kad ostavis cigarete a zapalio bi samo još jednu posle 3 meseca od ostavljanja...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA