≫ 

10 biljaka koje će vas zaštititi od muva i komaraca: I dekorativne, i teraju insekte

Pored toga što su ukrasne i koriste se u kulinarstvu, neke biljke su idealna prirodna zaštita od dosadnih letećih napasti

  • 0

Sa toplim i lepim vremenom dolazi i najezda raznih insekata - od komaraca koji nam zagorčavaju boravak na otvorenom, do mrava, raznih buba i muva koji vole da se uvuku u kuće i stanove.

I komarci, i mravi, i muve i drugi insekti počeće da vas zaobilaze ako upotrebite biljke koje imaju jak miris, odnosno hemijsko jedinjenje koje samo oni mogu da osete.

Botaničari izdvajaju 10 biljaka koje su u isto vreme i dekorativne, i mogu da zaštite od najezde insekata.

1. Nana

 

Nana se često koristi u kulinarske svrhe, ali takođe može učiniti čuda kada je u pitanju borba protiv najezde mrava u vaš dom.

Pospite mentu gde god da pronađete mrave i gledajte ih kako odlaze. Snažan miris koji ova biljka ima rasteruje insekte. Esencijalno ulje nane takođe je delotvorno.

Nana, menta, čaj

Foto: Pixabay

2. Lavanda

 

Lavanda sadrži jedinjenje zvano linalol, koje je dobro poznato sredstvo protiv buva, voćnih muva, moljaca i bubašvaba.

Ako je zasadite na terasi, zamirisaće ceo komšiluk. U borbi potiv insekata možete da je koristite i tako što ćete šaku lišća lavande staviti u bočicu sa raspršivačem napunjenu vodom i poprskati rastvorom namešta i prostorije u kući.

Lavanda

Foto: Pixabay

3. Macina trava

 

Mačke vole macinu travu, ali komarcima ona nije omiljena. Ova biljka izbacuje tečnost koja ima visoko efikasnu moć odbijanja komaraca.

Posadite macinu travu na balkonu ili u kući i uživajte u prostoru bez dosadnog zujanja komaraca.

metvica

Foto:Pixabay

4. Žalfija

 

Žalfija ima prirodno jedinjenje zvano kariofilen koje odbija komarce i bube. Pored toga što lepo miriše i korisna je i kao čaj, možete je koristiti i za rasterivanje insekata.

Ukoliko zapalite nekoliko grančica ove biljke, videćete da će insekti nestati iz vaše okoline.

Žalfija, čaj, biljka

Foto: Pixabay

5. Ruzmarin

 

Cvet ruzmarina ima moć da odbije komarce. Dodajte jednu šolju suvog ruzmarina u litar vode, prokuvajte, pustite da se ohladi i stavite smešu u bočicu sa raspršivačem. Možete ga primeniti i direktno na kožu, kao dobru zaštitu od komaraca.

Istom tečnošću možete da zaštitite i kućne ljubimce od ovih insekata.

ulje ruzmarina

Foto: Shutterstock

6. Matičnjak

 

Matičnjak ima divan miris, ali bube ne vole ovu aromu, tako da od nje beže.

Listove zdrobite kako bi miris bio jači, a zatim ih utrljajte na kožu kako biste odbili komarce i bubice.

foto Pixabay

foto Pixabay

7. Bosiljak

 

Miris bosiljka je jak  i zbog toga uspešno rasteruje bube i komarce. Njegovi listovi imaju četiri odbojna jedinjenja za insekte, a sve što je potrebno jeste da ih protrljate da bi se oslobodio još jači miris.

Bosiljak

Foto: Pixabay

Ako držite ovu biljku pored prozora, sprečićete komarce da uđu u kuću.

8. Origano

 

Većina ima osušeni origano kod kuće, jer ga koristimo u kulinarstvu. Ali sveža biljka je mnogo efikasnija u suzbijanju insekta, jer oni ne vole miris ovog začina.

Izgnječite 4 do 5 šaka lišća origana da biste oslobodili sokove biljke. Posle toga, smešu stavite u posudu sa vodom i ostavite na sunčanom mestu. Neka odstoji 12 sati.

origano

Foto:Pixabay

Potom dodajte tečni sapun, procedite i stavite vodu u bočicu sa raspršivačem. Naprskajte prostorije u kući i oslobodićete se komaraca, ali i moljaca.

9. Vratić

 

Svetlo žuto cveće vratića i njegov miris poznati su po tome što odbijaju muve. Možete listove protrljati i u vazduhu će se osloboditi aroma zbog koje vam nijedna muva neće priviriti u kuću.

vratic cvet cveće

Foto:Pixabay

10. Ageratum (Goruća ljubav)

 

Ageratum, u narodu poznat kao “goruća ljubav” često se koristi u parfemima, ali se takođe preporučuje i kao sredstvo protiv komaraca.

goruća ljubav

Foto:Pixabay

Imaju jedinjenje - kumarin, koje komarcima smeta i odbija ih. Možete ga posaditi na terasi ili ga držati u vazi, jednako je delotvoran za odbijanje insketa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA