Previše vode ne prija sobnim biljkama: Ovih 5 znakova ukazuju na truljenje

Preterano zalivanje može da prouzrokuje truljenje korena, a kada je koren sasvim uništen, biljci više nema pomoći

  • 0
Uvela, žuta, trula biljka Foto: Shutterstock

Različite sobne biljke imaju različite potrebe za vodom. Sukulenti, recimo, vole suvu zemlju, dok paprat obožava vodu.

Previše ili premalo vode neke biljke bi moglo da uništi, zato bi trebalo obratiti pažnju i pratiti kako izgledaju, jer one same pokazuju da nešto nije kako treba.

Preterano zalivanje može da prouzrokuje truljenje korena, a kada je koren sasvim uništen, biljci više nema pomoći. Zato je važno reagovati na prve znake upozorenja koje biljka šalje.

Na ovih pet znakova bi trebalo da obratite pažnju, jer oni ukazuju da biljke zalivate više nego što im je potrebno.

1. Zemlja je uvek mokra na dodir

Zemlja u kojoj je cveće na prvi pogled, može se učiniti suvom, ako gledate samo površinu. Međutim, ako proverite ispod površine i osetite da je zemlja unutra vlažna, nema potrebe dolivati vodu jer biljka još nije potrošila svu vlagu od prethodnog zalivanja.

Zalivanje cveca Foto: Shutterstock

Takođe, imajte na umu da biljke uvek moraju biti u saksijama koje imaju rupe na dnu, kako bi višak vode mogao da izađe.

2. Listovi su žuti

Žuti listovi su jedan od prvih znakova prekopemerenog zalivanja, ali listovi često požute i ako biljka nema dovoljno vlage.

I u ovom slučaju proverite zemlju ispod površine - ako je zemlja iznutra vlažna, tada su listovi žuti zbog previše vode, a ako je suva, vašoj biljci je potrebno zalivanje.

3. Stabljika je meka

Ako je stabljika biljke mekana, trebalo bi odmah prekinuti zalivanje, jer je biljka na početku truljenja. Mekana i pomalo gnjecava stabljika je siguran znak da se ne može spasti ako nastavite da joj dodajete vodu.

4. Listovi imaju smeđe ivice ili mrlje

Ponekad, ako lišće uzima previše vode, njegove ćelije postaju prezasićene vlagom i pucaju, a to uzrokuje stvaranje smeđih mrlja. I u ovom slučaju tamne mrlje na lišću ukazuju na manjak vode, pa proverite kakva je zemlja unutra, odnosno ispod površinskog sloja - suva ili vlažna.

Smeđa boja po ivicama lišća obično ukazuje na premalo vlage, dok mrlje u sredini lista često signaliziraju prekomerno zalivanje.

5. Zemlja u saksiji privlači insekte

Komarci i drugi insekti obožavaju vlažno tlo, pa ukoliko primetite da se skupljaju oko vaših biljaka, vreme je da usporite sa zalivanjem.

Bilo koju sumnju možete potvrditi nežnim vađenjem biljke iz saksije i protresanjem. Tada pogledajte kako koren izgleda. Ako je problem u prekomernom zalivanju, korenje će na dodir biti gnjecavo i izgledaće tamnije.

Takođe, tlo takve biljke može ispuštati i čudan, kiselkasti miris zbog bakterija koje vole vodu i razmnožavaju se oko korena.

Kako spasiti biljku?

Ukoliko ste sigurni da vaša biljka propada zbog previše vode, svakako joj uklonite mekane i oštećene delove korena, pa biljku presadite u novu, suvu zemlju.

Presađivanje orhideje, orhideja Foto: Shutterstock

Potom je stavite na osunčano mesto sa dobrim protokom vazduha i ne zalivajte je neko vreme.

Kada vidite da se oporavila, što bi trebalo da se dogodi za nedelju dana, počnite pomalo da je zalivate, ali manjim količinama vode nego ranije.

Uvek je bolje zalivati manje, nego više. Takođe, pre svakog zalivanja proverite zemlju ispod površinskog sloja.

Osnovni savet je da kada kupite novu biljku, dobro istražite njene potrebe - koliko svetlosti joj je potrebno, kakvu zemlju voli i koliko je često treba zalivati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA