Kad zapalite cigaretu: Da li ste sigurni da je to pravi ukus duvana?

Kada zapale cigaretu da li pušači zaista znaju šta je pravi ukus duvana

  • 0
Filip moris, cigarete, gorući problem

Foto: Zhang Rong

Svesni su da je to najbolje moguće rešenje za njih, ali pušači se ipak ne odluče lako da ostave cigarete – jedni su se tako (loše) navikli, drugi puše zbog rituala koji vezuju za cigarete, ali većina zbog nikotina.

Međutim, ostaje nejasno kada zapale cigaretu da li pušači zaista znaju šta je pravi ukus duvana.

Zašto se to pitamo

Kada se zapali, temperatura cigarete dostiže i do 900 stepeni Celzijusa i počinje da se stvara duvanski dim, koji je naštetniji njen sastojak. Duvanski dim sadrži oko 6.000 materija, od kojih je oko 100 štetno i potencijalno štetno, zbog čega se smatra glavnim uzročnikom bolesti koje povezujemo sa pušenjem. Zato su sagorevanje kao proces, odnosno duvanski dim koji tim procesom nastaje, u stvari najveći gorući problemi.

Filip moris, cigarete, gorući problem

Foto: nikamata

Kako alternative "gase" cigaretu

Tako što isporučuju nikotin bez sagorevanja i oslobađanja duvanskog dima. Na taj način, izloženost štetnim materijama je drastično smanjena u odnosu na pušenje cigareta. Savremene alternative bazirane su na tehnologiji zagrevanja a ne sagorevanja duvana, usled čega emituju aerosol - kombinaciju kapljica tečnosti, čvrstih čestica i vazduha, čiji sastav se bitno razlikuje od sastava duvanskog dima. Važno je naglasiti i da nijedan proizvod na bazi nikotina ili duvana nije bez rizika. Naučne studije potvrdile su da aerosol sadrži do 95 odsto manje štetnih materija u odnosu na dim cigarete, pa je to razlog zbog kog sve veći broj zdravstvenih eksperata preporučuje punoletnim pušačima koji ne žele da ostave duvan prelazak na manje štetne alternative. Ono što oni sugerišu jeste da se upotrebom ovih uređaja izbegavaju štetni produkti sagorevanja koje se nalaze u duvanskom dimu, pri čemu konzumiranje duvana na manje štetan način ne izostaje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA