Naučnici pronašli način kako da prestanete da štucate: Zaboravite nalivanje vodom i zadržavanje daha

Ispijanje vode kroz alat za "uvlačenje i gutanje" u obliku slova "L" izlečilo je 92 odsto napada štucanja, navodi se u studiji

  • 5
Štucanje Foto: Shutterstock

Napadi štucanja su nešto najdosadnije što može da snađe čoveka. Nekada je zamorno, a nekada, ma kako da je dosadno, ume da bude smešno i zabavno.

Ono što je svima potajno najzanimljivije kod štucanja je taj nezaustavljivi “hik” usred rečenice.

Svi ste sigurno kroz život čuli razne metode koje su vam predlagane da sprečite štucanje - od zadržavanja daha i brojanja do 10, do toga da neko mora da vas uplaši da bi štucanje prestalo.

Međutim, alternativnim metodama zaustavljanja štucanja je došao kraj. Naučnici kažu da su pronašli bolje rešenje - slamčicu za piće.

Nazvali su ga "alat za prinudno uvlačenje i gutanje". To je plastični uređaj koji košta 15 evra i poenta je da je u obliku slova "L" - na jednom kraju i da ima podesivu kapicu sa ventilom za pritisak, u obliku male rupe na drugoj strani.

HiccAway Foto: HiccAway

Ukoliko štucate uređaj stavite u vodu i pijete kroz njega. Ideja je da pojačano usisavanje vode podstakne frenički nerv da pokrene dijafragmu, dok naknadno gutanje uključuje aktiviranje vagusnog nerva.

Kako su ova dva živca u prvom redu odgovorna za štucanje, istraživači kažu da ih zauzetost sprečava da izazovu neželjeni fenomen.

HiccAway Foto: HiccAway

Da bi utvrdili efikasnost uređaja, stručnjaci su uradili istraživanje na 249 dobrovoljaca od kojih  je više od dve trećine reklo da štucaju bar jednom mesečno.

Rezultati istraživanja otkrili su da je uređaj zaustavio štucanje u 92 odsto slučajeva. Nešto više od 90 odsto učesnika reklo je da ovaj uređaj smatra pogodnijim od ostalih kućnih pomagala, dok je 183 od 203 učesnika reklo da daje odlične rezultate kod zaustavljanja štucanja.

Međutim, studija ima ograničenja, uključujući i to što nije imala kontrolnu grupu i zasnivala se na rezultatima ljudi koji su se sami prijavili za istraživanje.

Dr Ris Tomas, neurolog sa Univerziteta Njukastal, koji nije bio uključen u studiju, rekao je da će uređaj verovatno biti učinkovit i da je bezbedan za upotrebu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lukk

    19. jun 2021 | 15:47

    15e Pa slamcica kosta par dinara🤣🤣🤣🤣 Stvarno su ovi sa zapada 🤔🙈

  • N

    19. jun 2021 | 15:37

    Slamcica 15 evra?Glupavi ameri ce ovo kupovati...

  • Ne ve ru jem!

    19. jun 2021 | 18:14

    Hahahahahaaaaaaa i sta su jos izmislili!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA