Klaudio Ranieri poručuje – Prestani da pušiš kad god poželiš, samo treba da pokušaš

Uz pomoć centra za odvikavanje od pušenja, pušači imaju tri puta veće šanse da uspeju

  • 5
Klaudio Ranijeri Foto: Shutterstock

Bivši fudbaler i proslavljeni italijanski trener Klaudio Ranijeri, spontano se našao u ulozi motivatora u kampanji za sajt Cigaretteless sa porukom „Svima nam je potreban neko da nas podrži kako bismo bili bolji, a profesionalci čine razliku“.

"Uz pomoć profesionalnih saveta možete prestati sa pušenjem", moto je nove kampanje koju promoviše pomenuta stranica posvećena ljudima koji žele zauvek da ostave pušenje. Pogledajte video u kom glavnu ulogu igra Ranijeri, jedan od najzaslužnijih za čudesnu sezonu Lestera i osvajanje titule Premier lige, kada je i sam poneo titulu trenera godine 2016. po mišljenju FIFA i na taj način svoje ime upisao u italijansku Kuću slavnih.

O čemu se radi u spotu

Dve amaterske ekipe igraju na lokalnom fudbalskom terenu, na kom se iznenada pojavljuje Ranijeri koji počinje da dobacuje: - Da li vam je potrebna pomoć? Priključuje se meču, dok njegovi predlozi i saveti istog momenta imaju pozitivan uticaj i obe ekipe počinju da postižu golove. - Znam da savršenstvo ne postoji, kaže. - Ne brinite ako pogrešite. Možemo analizirati greške, a zatim pokušati da budemo bolji. Svima nam je potreban neko ko će nam pomoći da sebe unapredimo. Poruka je jasna: na isti način, uz pomoć centra za odvikavanje od pušenja, pušači imaju tri puta veće šanse da uspeju.

Foto: Screenshot/Cigaretteless

U Italiji postoji preko 290 centara za odvikavanje od pušenja, u kojima timovi lekara, psihologa i medicinskih sestara pušače savetuju kako da prestanu da puše, korak po korak.

- Glavni cilj centra za pušače je da bude podrška u svakom smislu pušačima i pomoć u podizanju svesti i znanja o njihovom problemu, tu je da otkloni sve nedoumice, razbije predrasude ili verovanje u neistinite informacije koje su im bile plasirane, na osnovu kojih se stvara alibi, što postaje dodatna prepreka krajnjem cilju odvikavanja od pušenja objašnjava Roberto Boffi, direktor pulmologije i Centra za odvikavanje od pušenja pri IRCSS fondaciji, Naučno istraživačkog centra Nacionalnog instituta za rak u Milanu.

U Italiji ima oko 10 miliona pušača. Iako je taj broj opao poslednjih godina, pandemija koronavirusa usporila je ovaj trend i pušenje je i dalje veoma popularno. Duvanski dim je i dalje najveća svetska pretnja u prevenciji zdravlja, vodeći faktor rizika za hronične nezarazne bolesti. Prestanak pušenja treba da bude cilj svakog pušača, cilj koji je teško distići, većina čak i ne uspe.

Šta kaže statistika

Podaci ISS Sorveglianza Passi Instituta za javno zdravlje pokazuju da svaki treći pušač pokušava da prestane, ali 80% ovih slučajeva se završi neuspešno i samo 10% uspe da prestane da puši na duže od 6 meseci. Sajt Cigaretteless.it pruža praktičnu pomoć svim pušačima motivisanim da prestanu, nudi mnoštvo informacija o prednostima odvikavanja od pušenja, uputstva o tome kako dalje, kao i testove samoprocene.

Duo Blue Foto: Pixabay

Alternative pomažu u promenama

Mnogi imaju periode u životu kada smanje broj zapaljenih cigareta, neki prestanu, ali se uskoro vraćaju pušenju. Pušači treba da znaju da sada imaju drugi način da prestanu sa pušenjem cigareta ili bar da smanje zdravstvene rizike kojima su izloženi. Postoje uređaji koji zagrevaju a ne sagorevaju duvan ili druge alternative, koji predstavljaju prvi korak ka smanjenju rizika kod svih onih koji ne žele da prestanu sa pušenjem.

- Izjednačavati upotrebu manje štetnih alternativa i tradicionalnih cigareta je potpuno neprimereno, objašnjava Fabio Beatrice, direktor Centra za odvikavanje od pušenja San Giovanni Bosco u Torinu i dodaje.

- Ovakvi uređaji emituju dramatično manje štetnih materija, što je direktni pokazatelj toksičnosti koju izaziva sagorevanje cigareta. Činjenica je da zavisnost od nikotina nije prevaziđena, ali većina problema se zasigurno može rešiti kada donesete odluku kojom smanjujete rizik.

Dim koji nastaje sagorevanjem duvana sadrži preko 70 različitih vrsta kancerogenih supstanci i više od 6000 hiljada toksina.

- Bezdimne alternative nude priliku ljudima koji nisu u mogućnosti da ostave pušenje, naglašava stručnjak.

- Svako ko radi u centrima za odvikavanje od pušenja poput mene može iskoristiti priliku za promenu navika da pomogne ljudima da izvrše tranziciju, što u vrlo kratkom vremenu može doneti vidljiv boljitak u smislu životnog kvaliteta, zaključio je Fabio.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    1. jul 2021 | 09:55

    Bacio pola pakle pre 6 godina, ugasio zadnju cigaru na pola, slomio je, nikada više nisam zapalio. Rekoh sebi, ili ću ja da bacim tebe ili ćeš ti na smetlište mene. Dve godine agonije je usledilo, prvih 6 meseci pakla, kafa ima drugi ukus, izlasci, sanjao sam cigarete, ali ostadoh u odluci. Tada su mi deca imala 6 i 4 godine, pre par nedelja stariji sin mi reče "hvala što ne pušiš više, ne znam šta bih da si umro od cigara".

  • Šteta

    1. jul 2021 | 09:11

    Nikakav centar, nikakve gluposti, posle tri decenije samo bacio punu paklu i rekao kraj, jednostavno menjaju se neke životne navike al na bolje!

  • Hoki

    1. jul 2021 | 21:35

    Ja ostavljao po 8 godina i ponovo pusim.. Extra je.. Ko nije pusio taj nema pojma sta je zivot.. To je moje iskustvo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA