≫ 

Dušek na kome spavate treba čistiti posebno leti: Evo jednostavnog načina kako da to učinite

Madrac bi trebalo čistiti na dva do tri meseca, a leti i češće

  • 2
krevet, soba Foto: Pixabay

Dušek na krevetu na kome spavamo lako se zaprlja, naročito tokom vrelih letnjih meseci zbog znoja koji ispuštamo, ali i mrtvih ćelija kože koje otpadaju u toku sna. Na njemu se neretko pojave žute mrlje, ali i neprijatan miris, zbog čega ga je neophodno redovno čistiti.

Ako u psolednje vreme niste razmišljali o čišćenju dušeka na kome spavate, sada je pravi trenutak. Na tom mestu provodite šest, sedam ili osam sati sna.  Naročito tokom vrelih letnjih meseci kada dušek upija naš znoj, ulje i druge izlučevine iz tela trebalo bi voditi rečuna o higijeni mesta na kome spavamo.

Dušek bi trebalo čistiti svakih dva do tri meseca, a leti i češće. 

Rešite se prašine

Najlakši način uklanjanja prašine je upotreba usisavača. Usisavanje dušeka trebalo bi da  praktikujete često, naročito ako neko u porodici pati od alergija.

Pređite preko celog madraca s manjim nastavkom usisavača tako da ga čvrsto pritisnete u madrac kako biste izvukli prašinu ispod površine.

Upotrebite paru 

Ako imate paročistač za odelo ili za čišćenje nameštaja, pređite preko dušeka tako što ćete držati mlaznicu što bliže tkanini.

Prodiruća para ubiće grinje koje vrebaju blizu površine, a koje su ozbiljni alergeni. Posle čišćenja parom, ponovo usisajte dušek.

Ako nemate parnočistač, možete koristiti i paru iz vaše pegle. Pređite peglom sa parom dušek.

Spavanje na stomaku Foto: Shutterstock

Očistite mrlje

Žute mrlje na dušeku verovatno su rezultat nakupljanja znoja i telesnih izlučevina koje ispuštamo tokom vrućih noći. Iako je teško očistiti ceo madrac, možete da pokušate da ga izbelite i dezinfikujete tako što ćete pomešati  jednu šoljivu vodonik - peroksida sa šoljicom tople vode i pet kapi tečnosti za sudove.

Od ovoga napravite rastvor,  pa ga sipajte u bočicu sa raspršivačem i  poprskajte površinu madraca.  Površinu dušeka istrljajte mekom četkom ili peškirom iostavite da odstoji  30 minuta.

Ponovno poprskajte madrac čistom vodom da ga isperete, dobro ga obrišite kako biste uklonili sve tragove sredstva za čišćenje i pustite da se potpuno osuši na vazuhu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Js

    13. jul 2021 | 16:44

    Žute mrlje mogu biti i od nečeg drugog😉

  • Odličan

    13. jul 2021 | 16:13

    Savjet hvala još kad bih imao nekoga da to uradi za mene bio bi pun pogodak??!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA