Neurednost ili kreativni haos: Evo šta vaš radni sto govori o vašem karakteru

Većina dobitnika Nobelove nagrade bila je poznata i po neredu na stolu za kojim je radila

  • 0
Nered, radni sto

Foto: Shutterstock

Istraživanja su pokazala da red ili nered u vašem okruženju mogu imati različite psihološke posledice, ali i da  jedna od te dve stvari podstiče kreativnost.

- Ako je pretrpan sto znak pretrpanog uma, što onda znači prazan sto - zapitao je simpatično Albert Ajnštajn kada su mu prebacili da je radni sto za kojim radi potpuno zatrpan.

I britanski književnik norveškog porekla Roald Dal poznat je po tome da je stvarao za neurednim radnim stolovima.

Nered ovoj dvojici poznatih nije smetao da postanu slavni i priznati u oblastima kojima su se bavili - Ajnštajnu u fizici, a Dalu u književnosti.

Ipak, nered na stolu ako radite u kancelariji, a ne u svoja četiri zida, može da izazove neodobravanje kolega i vrlo je moguće da ćete pre ili kasnije morati da ga raščistite.

Razne studije su pokazale da i red i nered u vašem okruženju mogu imati različite psihološke posledice, odnosno da i red i nered imaju svoje dobre i loše strane.

U eksperimentu koji su sproveli istraživači su zamolili učesnike da ispune upitnike u kancelarijama tako što su u istraživanje uključili deo onih koji su radili u čistom i urednom okruženju i deo onih kojima je na stolu bio potpuni lom.

Može li rad na daljinu da postane opšte prihvaćen?

Foto: Shutterstock

Ideja je bila da posle toga svi doniraju novac u humanitarne svrhe. Ispostavilo se da su uredni bili darežljiviji.

Uredni su pored toga, bili skloniji i da za užinu izaberu jabuku umesto čokoladice.

Ukratko, ako želite odgovorne radnike na poslu, birajte one koji su uredni.

U širem smislu, i red i nered imaju svoje prednosti i nedostatke, pa možete kombinovati ove dve vrste odnosa prema radnoj okolini kako biste od svakog iskoristili najbolje.

Na primer, na početku stvaralačkog procesa kada su vam potrebne nove ideje dopustite da se rad odvija u neredu, a ako pred kraj projekta uvedete red učinak će biti veći, pokazuju istraživanja.

Istraživači su radili testove i na internetu. Preliminarni rezultati pokazuju da je uredna web stranica nešto što ohrabruje posetioce, ostavlja utisak sigurnosti, dok one "neurednije" podstiču kreativnost.

Ovo istraživanje objašnjava zašto su čak i dobitnici Nobelove nagrade poznati po neurednosti.

U drugom eksperimentu, ispitanici su imali zadatak da daju predloge za to kako iskoristiti ping-pong loptice. To je tipičan test kreativnosti kojim se meri sposobnost da dođete do novih ideja. Oni koji su pre zadatka sedeli za neurednim stolovima postigli su bolje rezultate, pokazalo je istraživanje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA