≫ 

Zavese su dobile žućkast ili sivkast ton: Stavite ova 2 jeftina sastojka u mašinu i biće opet bele

Vratite boju starim zavesama

  • 2
Zavesa

Foto: Pixabay

Pranje zavesa nije lagan posao, pogotovo ako ste se opredelili za one od plafona do poda, bogato nabrane i biljurno bele.

Zbog prašine i duvanskog dima bele zavese brzo izgube boju i poprime žućkast ili sivkast ton. Na dugačkim zavesama to se posebno vidi. Čak ni dodavanje specijalizovanih izbeljivača često nije dovoljno da nekada bele zavese ponovo dobiju staru boju.

Umešne domaćice isprobale su trik koji se pokazao kao spasonosno rešenje da zavese opet budu bele kao sneg.

veš mašina

Foto: Freepik

Sve što je potrebno da uradite jeste da u prvi deo dozera za prašak za veš stavite 20 grama sode bikarbone (bez dodavanja praška za veš), a u bubanj veš-mašine jednu tabletu acetil-salicilne kiseline ("Aspirin", "Kardiopirin" i slični lekovi).

U odeljak za prašak, u drugi deo dozera, sipajte uobičajenu količinu deterdženta, odaberite program na 30 stepeni i pustite mašinu da opere zavesu.

Zahvaljujući sodi bikarboni, nestaće svi neprijatni mirisi koji su se uvukli u zavesu, a tableta acetil-salicilne kiseline će izvući sivilo, odnosno žuti ton iz zavesa, pa će one opet postati bele kao sneg.

Neke domaćice otišle su korak dalje, pa su umesto sode bikarbone koristile po dve kesice praška za pecivo. Iako je rezultat bio dobar, zavese su posle nekoloiko pranja počele da se raspadaju, što se nije dogodilo ako su bile tretirane sodom bikarbonom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tea

    26. jul 2021 | 18:25

    moje se nisu raspale od praska za pecivo i ako ga koristim za svako pranje.

  • Zivite, bre, malo!

    26. jul 2021 | 20:24

    Kako da ne, a za ciscenje kupatila i pranje prozora treba 9 vrsta hemikalija? Ma sve trcim!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA