≫ 

7 stvari koje nikako ne bi trebalo da stavljate u mikrotalasnu

Ovaj kuhinjski uređaj spas je za svaku modernu domaćicu, ali je bitno da se pridržavate uputstava

  • 0
devojka, mikrotalasna rerna Foto: Freepik

Priprema hrane u mikrotalasnoj rerni potpuno je sigurna, barem većinu vremena.

Ovaj kuhinjski uređaj domaćice obožavaju, jer ne moraju da uključuju šporet i stoje pored njega da bi zagrejale jelo, već stave obrok u mikrotalasnu i očas posla ručak je na stolu.

S obzirom na to da se radi o uređaju koji funkcioniše po pricipu jakih elektomagnetnih talasa, strogo se mora voditi računa ne samo o vrsti namirnica koje se u njoj pripremaju, već i o materijalu od kojih su izrađene posude koje u nju stavljate.

Koliko god da vam štedi vreme i struju prilikom podgrevanja hrane, mikrotalasna rerna nije predviđena za sve vrste namirnica i ambalaža.

Postoje stvari koje bi svakako trebalo da držite dalje od ovog aparata kako biste izbegli eksplozije, pojavu bakterija i curenje hemikalija po vašoj hrani.

1. Smrznuto meso

Iako među funkcijama mikrotalasne rerne uglavnom postoji ona koja nudi i opciju odmrzavanja podešavanjem na određenu temperaturu, to ipak nije preporučljivo.

Stručnjaci tvrde da se na ovaj način neće postići ravnomerno odmrzavanje, već da će meso unutra i dalje biti smrznuto, dok će se spolja čak i delimično skuvati.

Smrznuto meso Foto: Shutterstock

2. Aluminijumska folija

Pravilo koje nikako ne bi trebalo da zaboravite jeste da aluminijumska folija nikako ne sme da se stavlja u mikrotalasnu. Ne samo folija, već bilo kakve metalne posude ili metalizovani rubovi na posuđu.

Sve ovo izaziva varničenje, a aluminijumska folija je čak i najopasnija opcija za razliku od debljih metalnih materijala, jer se metalne čestice brže zagrevaju, te izazivaju reakciju.

3. Plastika

Čak 95 odsto plastike koja se zagreva prouzrokovaće štetna hemijska isparenja. Iz tog razloga nije bezbedno da koristite posude od ovog materijala u mikrotalasnoj, pre svega zbog vašeg zdravlja, čak ni one na kojima je naznačeno da se mogu upotrebljavati u mikrotalasnoj, kao ni posude od stiropora.

Plastika, činije, posude, hrana Foto: Shutterstock

4. Jaja

Priprema jaja u mikrotalasnoj rerni potpuno je beskorisna - doći će samo do stvaranja pare ispod ljuske, koja će u jednom momentu eksplodirati.

Rezultat su uništena jaja i poprilično zaprljana pećnica.

5. Voće

Poput jaja, voće takođe sadrži veliku količinu vode koja može da se pretvori u vodenu paru i da se skuplja sve dok se ne dogodi eksplozija unutar mikrotalasne pećnice.

Možda se grejanje voća ne čini kao logičan izbor, ali sve više novih recepata savetuje upravo takvu pripremu.

Voće, voćna salata Foto: Pixabay

6. Krompir

Problem s krompirom nije u samom podgrevanju, nego u načinu skladištenja posle pripreme. Ako se drži na sobnoj temperaturi, a ne u frižideru, stvaraju se idealni uslovi za razvoj bakterije clostridium botulinum, koja uzrokuje botulizam, a posebno ako je zamotan u foliju, te nema dodira s kiseonikom.

Podgrevanje krompira neće uvek uspeti da otkloni ovu bakteriju.

7. Majčino mleko

Mnoge majke biraju da čuvaju svoje mleko za kasniju upotrebu, ali treba da znaju da se ono nikako ne sme grejati u mikrotalasnoj rerni.

Toplota se neravnomerno raspoređuje i beba se može opeći. Umesto toga, mleko zagrejte u činiji sa toplom vodom.

Video: Trikovi za lenje: Ubacila je jaja u mikrotalasnu i dobila fenomenalan doručak

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA