≫ 

Pripremite muškatle za zimu: Uz ove savete cvetne lepotice će bujati i naredne godine

One važe za izdržljivo cveće, koje dugo krasi balkone i terase, ali sada je pravi trenutak da ih spremite pravilno za "zimski san"

  • 2
muškatla, muškatle

Foto: Pixabay

Muškatle su čest izbor ljubitelja cveća, kako zbog njihovog gustog i lepog cveta, tako i zbog toga što su prilično izdržljive, pa odolevaju i hladnijim danima i krase terase i balkone i po oktobarskom “zubatom suncu”.

Međutim, nemojte da vas to zavara i da pustite svoje lepotice da nespremne sačekaju zimu. One cvetaju na temeperaturi većoj od 15 i manjoj od 30 stepeni, a ma kako da oktobarski dani deluju prijatno i sunčano, noći su već hladne i trebalo bi polako da ih spremite za "zimski san".

Ako to uradite pravilno, sledeću godinu dočekaće spremne i vi ćete moći opet da uživate u njihovom raskošnom i bujnom cvetu.

Pravi je trenutak da početkom ovog meseca uklonite sve cvetove i to ne samo uvele, već i sveže.

To je biljci potrebno da bi štedela energiju posle letnjeg cvetanja.

Listovi će uglavnom otpasti tokom zime, ali je najbolje da ih otklonite ručno, kidanjem - nemojte čekati da sami otpadnu. Botaničari ne preporučuju da ih sečete, jer će u tom slučaju ostati samo tanke grane.

Pre prvih mrazeva važno je da muškatle potpuno skratite, tako da im visina bude do 20 centimetara, kao i da ih potpuno očistite ukoliko ima listova.

To je idealno vreme da muškatle smestite u prostoriju u kojoj ćete ih čuvati preko zime, a u kojoj bi temperatura trebalo da bude od osam do 10 stepeni.

muškatla, muškatle

Foto: Pixabay

Ljubitelji cveća uvek strahuju da bi njihove mezimice mogle da propadnu tokom zime. Da biste ih od toga zaštitili, potrebno je da ih smestite u prostoriju koja nije potpuno mračna i koja ujedno nije previše topla.

Prihranjivanje i zalivanje tokom zime

 

Muškatle zimi zalivajte samo povremeno, što znači da joj je dovoljno da ih vodom "počastite" jednom u dve nedeje ili čak jednom u mesec dana.

Ovo cveće ne bi trebalo prihranjivati do marta, jer mu je potrebno mirovanje i da prespava zimu.

Sačekajte proleće, a onda ponovo orežite muškatle, pa ih posle dve-tri sedmice presadite u novu, svežu zemlju  i polako povećavajte količinu vode kojom ih zalivatate.

Tada tek počnite i sa prihranom, a vaše lepotice vam ovako pravilnu negu uzvratiti bujnim i raskošnim cvetovima u kojima ćete moći da uživate i sledeće godine sve do oktobra.

Video: Prekrasna terasa, cveće i ptice kao najbolji prijatelji: Ova Tiktokerka živi kao Diznijeva princeza

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    3. oktobar 2021 | 17:17

    И ое гране које одсечете,посадите у земљу,пустиће корење и имаћете више биљака,бесплатно

  • Ja

    4. oktobar 2021 | 11:24

    Мушкатле НЕ заливајте преко зиме, ако их пребаците у хладну просторију, мало изнад нула степени.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA